Оксана Бучко

Коли тернополяни можуть розірвати договір оренди землі достроково

53229668_624400997980887_3332199210656202752_n

Тернополяни, які є власниками земельних ділянок, мають право володіти, користуватися та розпоряджатися своєю земельною ділянкою, в тому числі і її частками за цільовим призначенням. При передачі землі у користування іншій особі, установі чи організації укладається договір оренди землі, як правило строком до 50 років. Але часто виникають обставини, через які договір оренди земельної ділянки може бути розірваний достроково.  

Тож за яких підстав можуть розірвати договір оренди землі, розповідають у Тернопільському центрі безоплатної правової допомоги.

Законодавство України визначає два шляхи дострокового розірвання договору оренди землі: за згодою сторін або за рішенням суду. Тобто, розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або умовами самого договору.

Дострокове розірвання  договору оренди земельної ділянки в односторонньому порядку можливе за рішенням суду за наявності на це істотних умов, в тому числі і невиконання сторонами своїх обов’язків.  Наприклад: несплата розміру орендної плати протягом більш ніж три місяці,  використання земельної ділянки не за цільовим призначенням,  передача в суборенду земельної ділянки без письмової згоди орендодавця.

Порушенням договору вважають розірвання договору, при якому друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при його укладенні. У разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим. При розірванні договору оренди землі за погодженням сторін кожна сторона має право вимагати в іншої сторони відшкодування понесених збитків відповідно до закону.

Окрім того, якщо розірвання відбулось із ініціативи орендаря орендодавець має право на отримання орендної плати на землях сільськогосподарського призначення за шість місяців, а на землях несільськогосподарського призначення - за рік. Це при тому, якщо протягом зазначеного періоду не надійшло пропозицій від інших осіб на укладення договору оренди цієї ж земельної ділянки на тих самих умовах, за винятком випадків, коли розірвання договору було обумовлено невиконанням або неналежним виконанням орендодавцем договірних зобов’язань.

Тож розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачає закон або умови самого договору. Норми чинного законодавства України визначили два шляхи дострокового розірвання договору оренди землі: за згодою сторін або за рішенням суду.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео