Віра Олександрович

На Тернопільщині мандати отримали переважно бізнесмени у літах (документи)

облрада

Першу сесію Тернопільської обласної ради 7-го скликання призначили на середу, 25 листопада.

Зробила це, як і вимагав Закон «Про вибори», Тернопільська обласна територіальна виборча комісія (ТВК). Голова обласної ТВК Галина Щигельська чекатиме новообраних о 10:00 у конференцзалі будівлі «білого дому», тобто на вул. Грушевського, 8.

Нагадаємо, у складі обласної ради тепер - представники 6-ти партій: «Європейська Солідарність», «Свобода», «За майбутнє», «Слуга народу», «Батьківщина» і «Довіра». Що цікаво, «наймолодшою» партією серед переможців виборів, які відбулися 25 жовтня, виявилася Тернопільська обласна організація Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Середній вік її представників - 36 років.

Основне
Основне

«Найстаршими» є депутати від політичної партії «Довіра» і ВО «Батьківщина». Середній вік їхніх представників – 49 років. Трішки позаду - «Європейська Солідарність». До того ж, саме в її лавах найстарший депутат новообраної ради – 67 років. Натомість наймолодший депутат нового обрання – 25-річний обранець зі «Свободи».

Цікаво
Цікаво

Що цікаво, до складу облради 7-го скликання потраплять переважно безпартійні. Адже членство у відповідних політичних силах мають лише 48% щасливчиків, які отримали мандати. Єдина партія, яка провела до найвищого представницького органу краю винятково своїх представників – ВО «Свобода». Найменше партійців у партії «За майбутнє».

Цікаво2
Цікаво2

Перша десятка депутатів, обраних до Тернопільської обласної ради, які отримали найбільшу кількість голосів виборців, - також вражає. Адже найбільше – майже 4 тисячі голосів отримав кандидат від «Слуги народу», який нині є заступником голови ОДА, - Ігор Гайдук. Замикає десятку представник «Свободи», який проходить в облраду вже не вперше – Василь Чашка. Що цікаво, є у ТОП-10 і аграрій, який у минулому скликанні ради склав свій мандат… за станом здоров’я – Петро Гадз. Хоча ні для кого не було секретом, що він просто розсварився із тодішнім керівником ОДА Степаном Барною, який не підтримав створення Бучацького району під час формування нової карти Тернопілля у результаті децентралізації. Причому він цього разу посів аж 2-гу позицію, йдучи вже не від партії «Європейська Солідарність», а «Довіра».

Десятка
Десятка

За сферами професійної діяльності обрані депутати Тернопільської обласної ради також розподілилися доволі цікаво. Так, переважають серед щасливчиків бізнесмени. Тож черговий раз на Тернопіллі підтверджується теза про те, що у депутати краяни йдуть, аби вирішити якісь власні справи або захистити бізнес та інтереси. Втім, є серед обранців і банкіри, і медики, і чиновники та освітяни, і навіть тимчасово не працюючі.

Робота
Робота

До речі, докладно про перелік новобраних депутатів Тернопільської облради і перспективи обрання очільника найвищого представницького органу краю читайте на «Терені» згодом.

Фото авторки, графіка – зі сторінки Тернопільської обласної територіальної виборчої комісії

Вибір читачів за тиждень

Відео