Найстаріший член СУМ родом із Тернопільщини помер у Нью-Йорку

1

На 101-у році життя пішов у засвіти провідний член Спілки Української Молоді, уродженець Тернопільщини Михайло Фурда, який впродовж останніх десятків років проживав у США.

Світова Управа СУМ та членство зі смутком дізналося цю звістку й висловлюють співчуття рідним і близьким покійного. Водночас, ми дякуємо світлої пам’яті другу Михайлу за його присутність в житті організації, жертовну роботу задля розвитку Спілки Української Молоді та щедрий дар праці, зложений на вівтар служіння Богові та Україні, - йдеться у повідомленні Спілки Української Молоді.

Колектив «Терену» висловлює свої співчуття близьким та рідним Михайла Фурди.

Біографія.

Народився Михайло Фурда у селі Галич на Тернопільщині у 1919 році. Під час Другої світової війни оселився у Відні, а згодом - у Мюнхені. Там він став одним із основоположників націоналістичної студентської організації Товариства Української Студіюючої Молоді ім. Миколи Міхновського.

У 1950 році Михайло Фурда залишає Німеччину і оселяється у місті Нью Йорк (США). З перших днів включається в українське суспільно-громадське та політичне життя. Вступає до Організації Оборони Чотирьох Свобод України ( ООЧСУ) та Спілки Української Молоді ( СУМ ).

Спершу стає членом Осередку СУМ ім. ген.-хор.Тараса Чупринки, де обирається головою в роках 1956-57. Відтак, протягом 36 років, займає провідні пости в Крайовій Управі - був головою КУ СУМ в Америці у роках 1958-1964, а згодом - головою і членом Крайової контрольної комісії або Крайового товариського суду СУМ.

Одночасно Михайло Фурда займав відповідальні посади у світових органах СУМ – понад 30-ть років очолював або був членом Контрольної комісії або Товариського суду Центральної Управи СУМ. Був учасником багатьох Світових Конґресів СУМ, Крайових З’їздів, учасником та виховником на численних виховно-вишкільних сумівських таборах.

За його відданість та працю Управа Осередку СУМ в Нью Йорку надала йому звання «Почесного Члена», а Світовий Конґрес СУМ за його виховну працю надав йому найвище звання «Виховника IV Ступеня».

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео