Віра Олександрович

Найцікавіше, про що розповів головний прокурор Тернопільщини (відео)

Пресконференція керівника Тернопільської обласної прокуратури Андрія Миколайчука відбулася сьогодні, 30 листопада.

Зустріч із представниками місцевих засобів масової інформації мала тему: «Результати роботи прокуратури в умовах реформи». Зауважу, очільник прокуратури краю обіймає посаду рівно 2 місяці. І це був його перший брифінг. Саме тому правоохоронець відразу пояснив, чому не проводив такі зустрічі раніше.

Перше, що я почув від керівника пресслужби, коли отримав призначення: «Коли буде перша пресконференція?», – зізнається Андрій Миколайчук. – Втім, варто було спершу ввійти в курс справ. 

Насамперед Андрій Миколайчук похвалився успіхами своїх підлеглих під час другого етапу реформи прокуратури. Виявилося, показники фахівців з Тернопільщини під час фахових тестів на знання законів та іншого були вищими за середні по Україні. І це – дуже втішило керівника обласної прокуратури. Тим паче, один зі спеціалістів Теребовлянської прокуратури встановив мало не рекорд.

Тепер попереду – третій етап реформи. У 2021 році на Тернопіллі створять окружні прокуратури. Причому у Тернопільському районі, оскільки він – великий і зі значною кількістю населення, їх буде, напевно, кілька.

Втім, місцевих журналістів цікавила не лише статистика, а й інформація про різні випадки, що набули розголосу на Тернопіллі. Наприклад, у вересні 2019 року у дворі ректора Тернопільського національного економічного університету (тепер Західноукраїнський Національний Університет, або ЗУНУ) Андрія Крисоватого стався вибух. У результаті чоловіка та його дружину госпіталізували із серйозними травмами. Відтоді минуло більше року, але значних успіхів у правоохоронців немає.

Пресконф
Пресконф

– Наразі жодній особі не повідомили про підозру, визнає він. На даний час, враховуючи пророблену роботу, не встановлено особу, яка може бути до цього причетною. Однак, насправді, ніхто руки не складає і не здається. Робота ведеться, аби встановити цих осіб та притягнути до відповідальності.

Можливість поновлення Віталія Сідорова на посаді також цікавила журналістів.

Є рішення суду про поновлення даного працівника на посаді, уточнює Андрій Миколайчук. – Щодо процедури, то це не в компетенції керівника Тернопільської обласної прокуратури, оскільки він був прокурором Тернополя. Прокурор Тернополя – це номенклатура Генерального прокурора, який на той час призначав і звільняв. Тому питання виконання рішення суду і поновлення його на посаді, мають вирішити в офісі Генерального прокурора, який є правонаступником Генеральної прокуратури України. Нагадаю, суді першої інстанції чоловікові відмовили у задоволенні позову…

До слова, працівники слідчих органів досудового розслідування Тернопільської обласної прокуратури за 11 місяців цього року завершили і скерували до суду: 53 кримінальних провадження щодо корупційних злочинів, 57 справ у сфері бюджету, 25 проваджень з питань земельних відносин і 8 – про правопорушення, вчинені у складі організованої групи або злочинної організації. Серед згаданого було чимало резонансних справ.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео