Орест Сарматський

Чоловік створив комбайн, який відокремлює насіння з гарбузів (Агроновини)

0802 (Copy)

Володимир Турко із села Долинське, що неподалік райцентру Сосниця, що на Чернігівщині, створив дивовижний комбайн власноруч. 

Це – мрія багатьох селян, які вирощують гарбузи для продажу насіння. Ідею запозичив у полтавських друзів, сам агрегат чіпляється до будь-якого трактора – «китайця», Т-40, МТЗ та дозволяє відокремлювати насіння від м’якоті.

Про це повідомив Голос України, пише agronews.ua.

Родина Турків садить під гарбузи соток 20 і  якщо гарний врожай, то з цієї площі мають п’ять великих причепів. Вибирати насіння — ніяк не вистачає часу. Господарі не тільки згодовують гарбузи худобі, а й мають заробіток від здачі заготовачам насіння.

– Заїжджаю на поле, трактора не глушу. Збираю гарбузи і вкидаю до ємності. Далі гарбуз відокремлюється на насіння та м’якоть, дрібнить на декілька частин. На виході кріпиться мішечок, куди висипається насіння. М’якоть, звісно, використовуємо для господарства, вона не дуже подрібнена і може декілька днів зберігатися. Всі гарбузи одночасно ми не збираємо, щоб м’якоть не пропала. Як згодуємо, тоді знову їду на поле, – показує свій агрегат та розповідає про механізм його роботи Володимир Турко.

Приміром, цього року за кілограм платять 70 гривень.  За тиждень подружжя здає мішечок насіння – кілограмів двадцять.

0801 (Copy)
0801 (Copy)

Стало відомо, чому стрімко зростає експорт української квасолі 

Стартував експортний сезон для таких культур, як нут, квасоля і сочевиця.

За перші два місяці сезону Україною було експортовано на 8% більше нуту і на 23% більше квасолі в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, розповіла аналітик зернового ринку Марина Маринич.

Про це повідомляє  пише agronews.ua.

А ось української сочевиці вивезли на 71% менше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Зростання експорту квасолі відбулося завдяки збільшенню посівних площ на 15%.

– Судячи зі зростання відвантажень нуту, українські фермери зібрали непоганий урожай. Швидше за все з 21,2 тис. га, наведених Держкомстатом під нутом і сочевицею, найбільшу частку визначили все-таки під нут, – зауважує Марина Маринич.

Що стосується основної бобової культури України, гороху, то його експорт за липень-жовтень зріс в порівнянні з минулим сезоном на 2%, відзначають аналітики УкрАгроКонсалт.

Основним експортером залишається ЄС, відвантаження в напрямку країн-членів блоку виросли на 26%. Ймовірною причиною зростання попиту з боку ЄС може бути заміщення кукурудзи в якості кормової складової.

Фото з дописів

Вибір читачів за тиждень

Відео