Оксана Бучко

Деяким тернополянам з року в рік приходять рахунки за холодні батареї

unnamed (1)

Холодні батареї , але стандартні рахунки за опалення – така проблема декількох будинків центральної вулиці Руської залишається із року в рік незмінною для тернополян. У «Тернопільміськтеплокомуненерго» пояснюють це перебоями потужності подачі гарячої води, які лише під час початку опалювального сезону починають намагатись вирішити. На перерахунок оплати у зв’язку з такими неполадками жителі можуть надіятись, написавши заяву та викликавши аварійну службу обслуговуючого ЖКГ для заміру температури у квартирі та складання акту.

– Щороку як тільки починаються морози у моїй квартирі на вул. Руській стояки та батареї – ледь теплі, зате рахунки на оплату послуг централізованого теплопостачання приходять з повною потужністю, – розповідає жителька Надія. – І це при тому, що минулого року за  рекомендаціями ЖКГ ми поставили відповідні сучасні батареї, адже проблему вбачали саме в цьому.  За словами майстрів, батареї мали б покращити ситуацію. Та цього знову із початком опалювального сезону не відбулося. Звертаємось в «Теплокомуненерго» вже традиційно і цього року. Нам кажуть, що поламався один з котлів. А загалом звертають увагу, до котельні під’єднали забагато будинків, і повноцінне тепло у деякі квартири не дійде при такій системі ніколи. 

У квартирі жительки температуру визначили +16, що не відповідає нормам. Також в акті дозволили зазначити інформацію про холодні батареї, адже навіть така не цілком достатня температура може бути отримана лише від обігрівачів, які доводиться включати у приміщенні з централізованим опаленням. Чи проведуть перерахунок через такі незручності, які не вирішують перед кожним новим опалювальним сезоном, поки невідомо.

Нагадаємо, минулі роки на початку опалювального сезону у вказаному будинку була така ж проблема, яку в ЖКГ пояснювали то старим будинком, то стояком у магазині, до якого не мають доступу.

Як уникнути оплати за такий суперечливий період радила тернополянам на  «Терені» юрист Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Оксана Тимчишин. Звертаємо увагу, якщо температура у квартирі нижча 18 градусів за Цельцієм, мешканцям повинні зробити перерахунок оплати за опалення. А у кутових кімнатах температура повітря має бути не нижчою 20 градусів. Кожен неотриманий градус – це мінус 5% оплати у квитанції. Приймають та повідомляють ріщення про перерахунок через три дні після подачі акту. Його має повідомити працівник КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» в узгоджений час і дату. У разі відмови можна звертатися до суду.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео