Орест Сарматський

Раритетні козацькі люльки можна побачити у Тернополі

ae6b3386e67d7571c98f33d144f78f9f (Copy)

Унікальну колекцію козацьких люльок можуть побачити відвідувачі виставки, що відкрилася у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї.

Про це повідомляє пресслужба обласної ради.

На виставці, приуроченій 425-й річниці від дня народження першого гетьмана Козацької держави Богдана Хмельницького презентують тогочасні речі, що мають стосунок до цього видатного політика, блискучого дипломата і талановитого полководця. Зокрема, серед виставлених раритетів особливу увагу привертає колекція люльок. Адже вони були не просто ужитковою річчю, а певним козацьким талісманом. Відомо, що і сам гетьман любив курити  люльку. Тут же, в експозиції є і срібні монети короля Речі Посполитої Сигізмунда III, які були в обігу у той час.

– На виставці презентують дві роботи відомого художника минулого століття, уродженця Тернопільщини Антіна Манастирського – «Богдан Хмельницький» і «Старий козак», в яких передано колорит козацької епохи, історичну достовірність предметів одягу, зброї, – йдеться у повідомленні.

Матеріали виставки розповідають про те, що під час Визвольної війни Богдан Хмельницький здійснив декілька походів на західноукраїнські землі й щоразу проходив територією Тернопільщини.

Так, влітку 1648 року великі повстанські загони діяли поблизу Теребовлі, Підгайців, Зборова і Кременця. У 1649 році козацько-селянське військо на чолі з гетьманом оточило Збаразьку фортецю, а під Зборовом відбулася одна з головних битв Богдана Хмельницького. Тут очільник Козацької держави змушений був підписати Зборівський договір.

Нагадаємо, що український військовий, політичний та державний діяч Богдан Хмельницький народився 27 грудня 1595 року. Був Гетьманом Війська Запорозького, очільником Гетьманщини, повстання та Визвольної війни проти Речі Посполитої. За час свого гетьманування Богдан Хмельницький запровадив ефективну податкову систему, збирався налагодити карбування власних грошей, встановив і підтримував дипломатичні відносини з багатьма країнами Європи, зокрема з Польщею, Туреччиною, Молдавією, Австрією, Швецією, Венецією, Трансільванією, які вперше визнали Україну як суб’єкт міжнародного права.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео