Віра Олександрович

У Тернополі місце під МАФ надаватимуть тільки через електронний аукціон

МАФ

Дозволи на розміщення тимчасових споруду Тернополі, тобто так званих МАФів, незабаром видаватимуть лише на умовах відкритих електронних аукціонів. 

Відповідне рішення прийняли на засіданні виконавчого комітету сьогодні, 16 грудня. В чому сенс такої ініціативи, пояснив міський голова Сергій Надал.

– Ми, на жаль, є свідками того, що – то там, то в іншому місці, раптом з’являються МАФИ, – каже він. – І в переважній більшості вони є самочинно встановленими. Крім того, часто в подібних ситуаціях виникають непорозуміння з боку мешканців, активістів, журналістів. Вони запитують: «Чому? На яких умовах встановили МАФ?». Щоб всі ці питання зняти, щоб між суб’єктами господарювання була чесна конкуренція і це сприяло збільшенню надходжень до бюджету, на засіданні виконавчого комітету затвердили «Положення про проведення електронних аукціонів на право розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території Тернопільської міської територіальної громади (МТГ). 

Рішення, яке вступить у дію із 1 січня 2021 року, сприятиме також відкритості у процесах, пов’язаних із встановленням МАФів, впевнений Сергій Надал.

– Проведення аукціонів передбачає застосування електронної торгової системи ProZorro_Продажі, – наголошує він. – Саме ця платформа на засадах добросовісної конкуренції допомагатиме нам визначати тих суб’єктів господарювання, яким надаватимуть право на розміщення тимчасових споруд у місті.

Мер наголосив, що вказані вимоги не стосуються тих бізнесменів, які отримали дозволи на встановлення МАФів раніше. Але так буде лише за умови, що їхні кіоск чи ятка відповідають Схемі розміщення МАФів, розробленій і введеній в дію торік, а також архітектурним вимогам, затвердженим у місті щодо вигляду малих архформ.

– Нагадаю, на тій Схемі вказані всі місця, де в принципі можуть бути розміщені МАФи, – уточнює пан Надал. – Отже, МАФ може бути лише в тому місці, яке дозволяє Схема. Інше розташування – табу. Якщо у колись укладеній угоді сервітуту є порушення, то у квітні 2021 року цей об’єкт буде також йти на аукціон, щоб придбати право використовувати земельну ділянку. 

Отже, правила, визначені вказаним рішенням виконкому, не поширюються:

- на тимчасові споруди, встановлені у межах затвердженої Схеми розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності та зовнішній вигляд яких відповідає затвердженим архітектурним типам тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності; - на тимчасові споруди-торгові майданчики, розміщені біля стаціонарних закладів ресторанного господарства.

– Контролювати цей процес будуть працівники муніципальної інспекції, а також – профільна депутатська комісії, – додає Сергій Надал. – Ми зробимо все, щоб стежити за обличчям міста.

Нагадаємо, ви можете ознайомитися зі схемою розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності на території  міста Тернополя, а також – новими архітектурними типами таких МАФів.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео