Олеся Поліщук

На Тернопільщині активісти та освітяни підбили підсумки програми, яка виховує вільних людей

9-1-1024x768 (1)

У Тернопільському пресклубі відбулася пресконференція, на якій підбили попередні підсумки реалізації програми з впровадження Української хартії вільної людини в навчальних закладах області.

Про це повідомляють на сайті прес-клубу.

Тернопільщина першою в Україні взялася втілювати ідеї Української хартії вільної людини в освітній процес. Першим кроком до цього стала обласна програма впровадження УХВЛ у навчальних закладах області, яку прийняли на сесії обласної ради в 2017 році.

- Попередні підсумки виконання обласної програми за три роки показують краще сприйняття та розуміння учнями українських духовних цінностей та суспільної моралі і дають підстави стверджувати, що Українська хартія вільної людини дає ефективний інструментарій національно-патріотичного виховання підростаючого покоління, - йдеться у повідомленні.

Впровадження Хартії – це яскравий приклад конкретної співпраці між громадськими організаціями, державними установами та освітніми закладами.

- Зміст Української хартії вільної людини не догма – це пропозиція до мислення. Учитель пропонує учням, взявши за взірець УХВЛ, напрацювати протягом навчання у школі власну систему цінностей, – акцентував співкоординатор реалізації обласної програми впровадження УХВЛ в області, голова ГО «Гуртом!» Ігор Ковалик.

Щоправда, під час реалізації обласної програми виявилося, що є певні виклики. Найперше, це складність для вчителя, використовуючи традиційні для пострадянської школи методи, формувати національну громадянську ідентичність в українцях нового покоління.

- Як зазначив один із укладачів Української хартії вільної людини Мирослав Маринович, одне з головних її завдань – «перетворення населення України у спільноту відповідальних громадян». Саме цього прагне і наш навчальний заклад, – розповів директор Тернопільської Української гімназії ім. І.Франка Анатолій Крижанівський. – Принципи Української хартії вільної людини запроваджуються у гімназії уже років п’ять.

За словами Ігоря Ковалика, наступний проєкт обласної програми впровадження Української хартії вільної людини на 2021-2024 роки уже подали на розгляд до обласної ради.

Він спрямований на поглиблене відпрацювання в 7-ми пілотних навчальних закладах.

Фото Тернопільський прес-клуб

Вибір читачів за тиждень

Відео