Орест Сарматський

На виготовлення вакцини проти грипу йде 500 млн курячих яєць (Агроновини)

2002 (Copy)

Вакцину для профілактики грипу виробляють з використанням курячих яєць.

Про це у соцмережі Facebook пише президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса.

Посилаючись на дані Міжнародної організації охорони здоров'я, він вказує, що для цих цілей використовують 500 млн курячих яєць.

- По суті, основою для виготовлення вакцини є запліднена яйцеклітина, яка інкубується протягом 10-11 днів, після цього яйце інокулюється вірусом грипу і на 3 дні знову переміщується в інкубатор, де вірус виростає на епітеліальному прошарку. На останньому етапі виробництва після одноденного охолодження вірус можна забрати і зробити дозу вакцини. Фактично з одного яйця виготовляється одна, максимум дві дози, — вказує експерт. 

При цьому Алекс Ліссітса додає, що зараз при розробці вакцини проти коронавірусу шукають можливості, яким чином не використовувати класичний, традиційний шлях, а пришвидшити її виготовлення за допомогою альтернативних методів. Але ще минулого року майже 90% вакцини проти грипу вироблялося за допомогою яєць.

- Чи будуть використовувати яйця при виготовленні вакцини проти коронавірусу? Про це, скоріш за все, ми дізнаємося, коли вакцини будуть готові. Нині ж можемо сказати, що яйце — це не лише чудовий харчовий продукт, яйце дає можливість запобігти розповсюдженню вірусу грипу в усьому світі, — резюмує він.

Прогноз: Втрати українських молочників від пандемії триватимуть кілька сезонів

Індекс умовної прибутковості виробництва молока в професійних господарствах України в листопаді встановив історичний рекорд падіння — відразу на 9,6%.

Про це розповів економіст департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак на своїй сторінці у Facebook.

2001 (Copy)
2001 (Copy)

Головна причина падіння, на думку Ярмака, — швидке здорожчання кормових компонентів, особливо кукурудзи та фуражної пшениці. Вони потягнули за собою і шроти, які зросли в ціні приблизно так само, як молоко.

При цьому експерт уточнив, що, оскільки рік починався на позитивній ноті, то в цілому за 11 місяців 2020 року виробники заробили лише на 10% менше, ніж за той самий період попереднього, і рік, все ще, не є таким вже й негативним — якщо брати останні 5 років, то в 2020 р. 11 місяців дали українським молочникам на 5% більше прибутку.

Прогнозуючи ситуацію в галузі експерт зазначив необхідність враховувати вплив глобальної економічної кризи, яка поступово перетікає в фінансову.

- Не зважаючи на повальну ейфорію, я вважаю, що молочники все-таки глобально втрачають від пандемії і ці втрати будуть тривати ще кілька сезонів. А в цих умовах будуть виживати лише найбільш ефективні, як це завжди бувало під час криз, — прогнозує Андрій Ярмак.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео