Віра Олександрович

Не мовчати попросили жителів Тернопільщини, якщо вони купили фальсифікат (фото)

Підробки1

Купувати алкоголь в інтернеті не завжди безпечно, наголосили у Головному управлінні Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області. Тож, якщо ви раптом натрапили на фальсифікат, – не мовчіть. Ваших повідомлень чекають!

У Відділі пресслужби Головного управління Державної податкової служби (ДПС) в області зазначили: традиційно напередодні Новорічних і Різдвяних свят, коли зростає попит на алкоголь, особливої популярності набувають інтернет-майданчики, де продавці пропонують міцні напої, ціна яких значно нижча, ніж у звичайних магазинах.

Підробки2
Підробки2

Інтернет-простір нині рясніє пропозиціями щодо продажу різної горілки, а також коньяку, бренді та віскі під виглядом популярних імпортних і вітчизняних брендів, упакованих у тару типу «Bag-in-Box», тобто пластикові упаковки, поміщені в картонну тару, та «Tetra-Pack», виготовлених із використанням сучасного поліграфічного обладнання, а інколи навіть у звичайну пластикову тару, розповідають у податковій. При цьому продавці запевняють, що їхня продукція має високу якість і оригінальний смак. Але насправді, це не так. 

В українському законодавстві передбачили: розлив алкогольних напоїв (крім виноробної продукції) здійснюють винятково у скляну тару, бляшанки із харчового алюмінію, сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд зі скла або ж глазурованої кераміки. 

Переважна більшість іноземних виробників також розливають горілку та інші міцні алкогольні напої тільки в скляну і керамічну тару, наголошують податківці. Тому, якщо вам пропонуватимуть купити горілку чи коньяк популярних торгових марок, наприклад, «Grey Goose», «Metaxa», «Jelzin», «Courvoisier», «Finlandia» або й вітчизняну «Пшеничну» у паперовій упаковці, можете бути стовідсотково впевненими: перед вами фальсифікат. Такі коньяк, бренді чи віскі виготовлені не на основі купажу, витриманого у дубових бочках впродовж визначеного технологією терміну, а зі звичайної водно-спиртової суміші, у яку для надання смаку оригінального продукту додають харчову есенцію.

Підробки3
Підробки3

Так, контрафактна продукція відрізняється від оригінальної за ціною. Скажімо, півлітрова пляшка горілки у роздріб не може коштувати менше 89,4 грн, віскі – 179 грн, п’ятизіркового коньяку (бренді) – 128,32 грн.

Звертаємо вашу увагу також на такі ключові моменти, як марка акцизного податку і тара, в яку розлили алкоголь, уточнюють в податковій. Пляшка повинна бути новою, щільно закоркована, так, щоб не було навіть незначного протікання алкоголю. Етикетка має бути без потертості, надривів і пошкоджень. У пляшці не повинно бути жодних сторонніх домішок. Особливу увагу необхідно звертати на пляшки без «дозаторів», оскільки через зручність наливу і закорковування їх найчастіше використовують зловмисники.

Підробки4
Підробки4

Окрім того, фахівці радять звертати увагу на дату розливу, яку виробники проставляють на пляшці (етикетці) чи на коркові, та дату видачі марки акцизного податку. Дата виготовлення алкогольного напою не може бути раніше від дати випуску марки акцизного податку. Зокрема, якщо на пляшці зазначили, що горілка виготовлена у липні, а марка – у серпні, то перед вами фальсифікат. також слід звернути увагу на написи, зображення, лінії, що повинні бути чіткими і не «розмитими», а кольори насиченими. 

В інтернет-майданчика повинен бути стаціонарний магазин, куди споживач зможе прийти та ознайомитись з продукцією, підкреслюють податківці. Якщо ж товар виставили лише в інтернет-хмарі, то це привід задуматися про законність отримання алкогольної продукції продавцем. 

До того ж, під час покупки алкоголю вам повинні надати касовий чек. Якщо у продавця немає касового апарату і чек, відповідно, покупцю не видають, то ви без сумніву купуєте продукцію нелегального виробника. У разі виникнення проблем зі здоров’ям після вживання таких напоїв, у споживача врешті не буде доказової бази, необхідної для відшкодування завданих збитків.

Підробки5
Підробки5

Довідка. Жителів Тернопільщини у разі виявлення фактів перебування в обігу алкогольних напоїв сумнівної якості попросили відразу інформувати Головне управління ДФС у Тернопільській області за адресою: м. Тернопіль, вул. Білецька, 1, номери телефонів: (0352) 43-46-45 (цілодобово), 43-04-16 (цілодобово). Також можна надавати інформацію на електронну скриньку tr.sfs@tax.gov.ua.

Фото надані Відділом пресслужби ГУ ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео