Віра Олександрович

Коли розмови не діють, на Тернопільщині призначають штрафи і стягнення

Перевірка

За порушення при виплаті зарплати вас можуть притягнути до відповідальності. Про це підприємців на Тернопільщині попередили в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області.

Іноді розмови результату не дають, тому доводиться порушників штрафувати, визнають у Відділі пресслужби Головного управління Державної податкової служби (ДПС) в області.

- Є такі роботодавці, які виплачують своїм працівникам зарплату без сплати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) і внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, - зауважують у податковій. – І це – попри те, що ми постійно проводимо відповідну роз’яснювальну роботу.

Так, упродовж січня-листопада 2020 року працівники податкової служби краю на спільних із працівниками органів місцевої влади засіданнях комісій заслухали керівників 11-ти підприємств, які допустили заборгованість із виплати зарплати, ПДФО та єдиного внеску.

- Після цього на 10 підприємствах виплатили 6 млн 464,1 тис. грн заборгованої зарплати, - уточнюють податківці. - Відтак бюджети отримали 144,6 тис. грн ПДФО та 776,6 тис. грн єдиного внеску.

Крім того, проведена індивідуальна роз’яснювальна робота із керівниками 199 підприємств. Її результатом стало те, що 185 таких суб’єктів господарювання погасили заборговану зарплату, виплативши 24 млн 472 тис. гривень.

- Додаткові надходження з ПДФО склали 5 млн 2,5 тис. грн, а єдиного внеску – 14 млн 163,7 тис. грн, - констатують у податковій.

Окрему увагу податківці приділяють тим суб’єктам господарювання, які не дотримуються законодавства про оплату праці, виплачуючи своїм працівникам зарплату у мінімальному розмірі чи нижче. Так, вони провели роз’яснювальну роботу із посадовими особами 822 підприємств і організацій краю.

- Позитивний результат не забарився, - визнають у податковій. – На 772 підприємствах підвищили рівень виплати зарплати працівникам. При цьому бюджети отримали 6 млн 122,7 тис. грн ПДФО та 7 млн 334,7 тис. грн єдиного внеску.

За результатами контрольно-перевірочної роботи щодо платників податків, які виплачували зарплату та інші доходи громадянам із порушенням вимог податкового та іншого законодавства, із початку року провели 54 перевірки. Зокрема, інспектори перевірили 34 суб’єкти господарювання-юридичні особи і 20 підприємців. Порушникам нарахували 6,9 млн грн податків і зборів. Додамо, завдяки активізації роз’яснювальної роботи лише у листопаді додатково оформили трудові відносини із 4 484 працівниками.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео