Орест Сарматський

На Заході України цибуля подорожчала на 20% (Агроновини)

0701 (Copy)

На найбільшому гуртовому ринку Західної України «Шувар» за останній тиждень подорожчала на 20% – з 3,8 грн/кг до 4,8 грн/кг. 

В інших регіонах ціни на цибулю стабільні.

Про це повідомляє agrotimes.ua. 

– На гуртовому фермерському ринку «Неждана» у селі Великі Копані на Херсонщині цибуля гарної якості коштує 3 грн/кг. На гуртовому ринку «Столичний» у Києві цей овоч продається за ціною від 3,5 до 4 грн/кг, — йдеться в повідомленні. 

Слід додати, що в мережах супермаркетів «Ашан», «Метро», «ЕкоМаркет» в Києві цибуля коштує 3,9 грн/кг, «АТБ» — 3,95 грн/кг, «Сільпо» — 4,2 грн/кг, «Новус» — 4,29 грн/кг, «Фуршет» — 5,9 грн/кг, «МегаМаркет» — 7,5 грн/кг.

0702 (Copy)
0702 (Copy)

Аграріям розповіли, які сорти павловнії ідеально підходять для отримання деревини

Павловнія має особливу цінність як джерело добірної деревини.

Які сорти краще купувати для отримання якісної деревини у великих обсягах інформує kurkul.com.

Зазначається, що найпоширенішими є такі види культури:

* Шан Тонг — універсальний гібрид, який росте в рекордно короткі терміни, а також має високу стійкість до перепадів температур. Ідеально підходить для вирощування в нашому кліматичному поясі. На 1 га площі ділянки можна висаджувати велику кількість дерев. Вони не стануть заважати росту один одного, тому що формують компактну за розмірами крону.

* Елонгата — цей сорт часто вибирають за прекрасні декоративні якості. Проте, вже на 8-му році після висадки в ґрунт можна отримати перший кубометр відмінної деревини. Елонгата – основа для деревообробної промисловості в Китаї.

* Фортунелі — в Європі цей сорт павловнії більше використовують для озеленення територій і ландшафтного дизайну ділянок. Зате в східних країнах добре знайомі з культурою, і широко використовують стовбури дерев для подальшої переробки. В результаті отримують чудову деревину, яка застосовується у виробництві якісних меблів.

* Каталпіфолія — досить рідкісний для нашої країни сорт, має свою специфіку (сповільнене зростання). Зате стовбур таких дерев формує річні кільця підвищеної щільності. Саме ця якість високо затребуване в меблевій галузі. Цікавий факт: вартість деревини безпосередньо залежить від віку дерева. Чим старша культура — тим більшу цінність вона має серед майстрів з деревообробки.

У матеріалі зазначається, що деревину павловнії можна:

* перетворювати в відмінне біопаливо;

* використовувати для масового і штучного виробництва дерев’яних виробів (меблів, музичних інструментів, сувенірів і т.п.);

* здавати на промислову переробку цілими партіями, отримуючи стабільний дохід.

— Чому деревина павловнії так високо цінується? Вона має невелику питому вагу, але при цьому напрочуд міцна і довговічна. Волокна практично не вбирають в себе вологу, тому з них можна сміливо робити каркас для альтанки або комплект садових меблів, — йдеться у матеріалі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео