Олеся Поліщук

Жителям Тернопільщини пояснили заборону продажу побутових товарів під час локдауну

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що заборона продажу в українських супермаркетах під час локдауну побутових товарів продиктована епідеміологічними причинами.

Про це повідомляє Суспільне.

Нагадаємо, що чимало жителів Тернопільщини скаржилися та жартували з приводу заборони продажу в магазинах шкарпеток, презервативів та батарейок. Особливе невдоволення й нерозуміння викликало те, що в торговій мережі АТБ перестали продавати поліетиленові пакети для продуктів.

- Ні, COVID не розповсюджується активніше на іграшках, шкарпетках чи батарейках, у порівнянні з кормами для тварин чи насінням. Логіка тут зовсім в іншому і вона абсолютно очевидна, вона ґрунтується на законах епідеміології, – сказав міністр на брифінгу 9 січня.

E1029FFF-11E9-44A4-9E04-03FC8DCB2651
E1029FFF-11E9-44A4-9E04-03FC8DCB2651

Він пояснив, що якби в супермаркетах дозволили продаж побутових товарів, зокрема іграшок, шкарпеток чи батарейок, то люди їх купували б таксамо активно, як і продукти харчування. А це, на його думку, збільшує ризик поширення коронавірусної інфекції.

Маским Степанов вважає, що побутові товари можна замовити через інтернет.

- Якщо ми забороняємо реалізацію певних товарів у приміщенні магазину, то люди, яким вони необхідні, замовляють їх через інтернет-магазин і не будуть контактувати з іншими, наражаючи на небезпеку інфікуватися. Тобто зі ста людей, які могли бути в супермаркеті й контактувати між собою, в супермаркеті буде лише 40. Ймовірність того, що вони інфікуються або інфікують оточуючих, зменшується в рази, – пояснив очільник МОЗ.

15BCA38F-2E10-475E-9728-6A1B1D737593
15BCA38F-2E10-475E-9728-6A1B1D737593

Водночас, коментуючи роботу кіосків з продажу цигарок і батарейок, Максим Степанов каже, що вони не приймають відвідувачів.

- Постанова уряду про запровадження локдауну не передбачає заборону такої діяльності, тому з кіосків можна торгувати кавою, цигарками і батарейками, - повідомив міністр.

Як повідомляв Терен, міська влада Тернополя не підтримала посилення карантинних обмежень із 8 січня. А сьогодні міський голова Сергій Надал заявив про тиск із боку центральної влади.

Нагадаємо, цими вихідними також має відбутися екстрене засідання обласної комісії із надзвичайних ситуацій, що діє при Тернопільській обласній держадміністрації. На думку мера, ймовірно, що вони скасують рішення міської комісії і таки введуть локдаун у Тернополі з 11 січня.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео