Оксана Бучко

Які документи мають отримати тернополяни, що водять вантажівку, у разі виявлення порушень

350-utb-dokumenty-gvk-1

Тернополяни за кермом вантажівки у разі виявлення фактів порушення вагових параметрів повинні отримати певний перелік документів. Відсутність їх позбавляє перевізників можливості захистити належним чином свою позицію під час виявлення фактів порушення вагових параметрів.

Законодавство встановлює чіткий перелік документів, які працівники Укртрансбезпеки зобов’язані вручити водієві на місці вагового контролю у разі виявлення порушень вагових параметрів, пише doradvokat.com.ua. Так можна уникнути протиправних штрафів.

У разі виявлення порушень габаритно-вагового контролю працівники Укртрансбезпеки повинні скласти на місці габаритно-вагового контролю та вручити водієві наступні п’ять документів:

1.Чек зважування із числовими показниками вагових параметрів.

2.Довідку про результати здійснення габаритно-вагового контролю.

3.Акт про перевищення нормативних вагових параметрів.

4.Акт проведення перевірки додержання вимог законодавства про автомобільний транспорт.

5.Розрахунок плати за проїзд автомобільними дорогами.

Якщо таких документів не надають, то водій обов’язково повинен вимагати їх, посилаючись на нормативні акти:

-пункт 18 «Порядку здійснення габаритно-вагового контролю…», затвердженого постановою КМУ від 27.06.2007 №879 (Порядок №879) «За результатами габаритно-вагового контролю на стаціонарному або пересувному пункті водієві транспортного засобу видається довідка про здійснення габаритно-вагового контролю із зазначенням часу і місця його здійснення»;

-п.4 «Порядку взаємодії … », затвердженого спільним наказом Мінінфраструктури та МВС від 10.12.2013 №1007/1207 (Порядок №1007/1207) посадові особи Укртрансбезпеки під час здійснення габаритно-вагового контролю «видають довідку про результати здійснення габаритно-вагового контролю (додаток 1) та складають акт про перевищення транспортним засобом нормативних габаритних або вагових параметрів»;

Форма довідки наведена в додатку №1 до Порядку №1007/1207. В додатку №3 до Порядку №1567 затверджено форму акту проведення перевірки додержання вимог законодавства про автомобільний транспорт під час виконання перевезень вантажів автомобільним транспортом.

Якщо ж і це не допомогло, то водій повинен фіксувати факт відмови надання цих документів під відеозапис.

Фото doradvokat.com.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео