Віра Олександрович

Актуально: нові правила нарахування субсидій пояснили жителям Тернопільщини

Воронка

Жителі Тернопільщини, яким призначили субсидію на житлово-комунальні послуги на опалювальний період 2020-2021 року, хвилюватися не варто. Адже в одному із пунктів порядку надання населенню субсидій урядовці передбачили, що у разі зміни цін і тарифів на житло і комунальні послуги в межах соціальних нормативів розмір такої допомоги від держави їм перерахують автоматично.

- Тому цим краянам не потрібно жодних додаткових звернень, не варто готувати якусь додаткову інформацію, - каже заступник директора департаменту-начальник управління соціальних гарантій департаменту соціального захисту населення Тернопільської обласної держадміністрації Олег Воронка. – Перерахунок для них фахівці здійснять в автоматизованому режимі.

Втім, на субсидію тепер зможуть розраховувати й інші краяни, припустив Олег Воронка.

- Найперше, що хотів би повідомити громадянам, які у жовтні не отримали субсидій, але вважають, що тепер мають на неї право, - каже посадовець. – Із 1 січня через підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги вам дійсно варто звернутися до місцевих управлінь соціального захисту. Традиційно треба подати заяву і декларацію за відповідними формами, затвердженими Урядом, щоб фахівці визначили ваше право і розрахували розмір субсидії.

Власне, програму субсидій в Уряді України вважають головним механізмом соціального захисту людей в умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги. Саме тому у Кабміні постійно удосконалюють умови призначення такої допомоги. Так, у грудні 2020 року прийняли кілька рішень щодо спрощення порядку надання житлових субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

- Раніше субсидію не призначали тим громадянам, у яких опалювальна площа житлового приміщення перевищувала 120 кв. м для квартири і 200 кв. м для індивідуального житлового будинку, - зауважує Олег Воронка. – Тепер цю норму змінили. Субсидію не призначатимуть тоді, коли загальна площа квартири перевищує 130 кв. м, а будинку – 230 кв. м. Тому шанс отримати таку допомогу отримали більше людей. Варто лише звернутися в управління соцзахисту.

Ще одна важлива зміна стосується помешкань, де зареєстровані громадяни, які перебувають за кордоном. Раніше у таких випадках призначали субсидію лише за рішенням комісії. Крім того, громадянин мав офіційно працювати за кордоном у країнах, з якими Україна мала договори про соціальне забезпечення.

- Сьогодні факт укладення міжнародного договору не є обов’язковим, - уточнює посадовець. – Проте людина повинна працювати за кордоном офіційно і їй має йти зарахування страхового стажу.

Окрім того, раніше на субсидію не могли претендувати краяни, які набули право власності на житло чи інше майно протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії, зокрема, і шляхом успадкування. Причому йшлося про суму – понад 50 тис. грн. У виняткових випадках допомогу їм призначали за рішенням комісії.

- Цю норму також змінили, - додає фахівець. – Субсидію вони зможуть отримувати на загальних підставах, якщо вказане майно успадковане або подароване.

На сьогодні розмір обов’язкової частини платежу за послуги для кожної сім’ї визначають індивідуально за єдиною формулою. Він залежить винятково від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства у розрахунку на одну особу. Такий підхід, на думку урядовців, забезпечує принцип соціальної справедливості: що менші доходи домогосподарства, то меншим є відсоток обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги.

Довідка. Наразі в Україні житлову субсидію отримують понад 3,1 млн домогосподарств. Середній розмір нарахувань за місяць становить близько 1633 грн. Ще з березня 2020 року у зв’язку із встановленням карантину діє норма щодо автоматичного перепризначення субсидії на наступні періоди без звернення громадян. Таким чином, на поточний опалювальний період субсидію автоматично перепризначили понад 2,7 млн домогосподарств. Крім того, майже 1,8 млн сімей користуються пільгами при оплаті житлово-комунальних послуг і мають знижку від 25 до 100%, залежно від категорії пільговика (особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники бойових дій, учасники війни, чорнобильці, діти війни тощо).

Фото надане пресслужбою Тернопільської обласної держадміністрації

Вибір читачів за тиждень

Відео