Оксана Бучко

У Тернопільському центрі надання правової допомоги пояснюють про кредитні пільги бійцям

53229668_624400997980887_3332199210656202752_n

Учасники бойових дій та резервісти чи ві йськовозобов’язані мають певні пільги при виплатах кредитів. Згідно з Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» – штрафні санкції за невиконання зобов’язань військовослужбовцям з початку і до закінчення особливого періоду, а резервістам та військовозобов’язаним – з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду – не нараховуються.  Це стосується і відсотків за користування кредитом, пояснюють у Тернопільському центрі надання безоплатної правової допомоги.

Так, учасники бойових дій, які мають кредитні зобов’язання перед банками, мають право на встановлені законодавством пільги, а саме:

-звільнення від сплати відсотків за користування кредитом;

-звільнення від сплати штрафів/пені за несвоєчасну сплату платежів по кредиту.

Що стосується пільги щодо звільнення від сплати відсотків за користування кредитом, то банки під час дії особливого періоду не мають право нараховувати відсотки, а у випадку нарахування – зобов’язані їх списати.

У даній ситуації необхідно письмово повідомити банк про проходження військової служби та надати підтверджуючі документи. Такими документами можуть бути:

-копія військового квитка з відповідною службовою відміткою;

-копія довідки про призов військовозобов`язаного на військову службу;

-копія витягу з наказу або довідки про зарахування до списків військової частини.

Звільнення від сплати штрафів/пені за несвоєчасну сплату платежів по кредиту  теж поширюється та діє для військовослужбовців з початку і до закінчення особливого періоду. Банки під час дії особливого періоду не мають право нараховувати відсотки, а у випадку нарахування – зобов’язані їх списати. Для реалізації вказаного права на пільгу необхідно письмово повідомити банк про проходження військової служби та надати підтверджуючі документи (копію військового квитка з відповідною службовою відміткою, копію довідки про призов військовозобов’язаного на військову службу, копія витягу з наказу або довідки про зарахування до списків військової частини.

Покроковий алгоритм дій позичальника, який має кредитні зобов’язання:

  1. Звернутись до банку з вимогою провести звірку зобов’язань та отримати довідку із сумою залишку заборгованості по тілу кредиту, а також процентах, комісіях, штрафах тощо.
  2. Звернутись до банку із заявою про звільнення від сплати процентів, комісій, штрафів по кредиту та про надання кредитних канікул, а також про звільнення від сплати страхових платежів, якщо такі передбачені кредитним договором.
  3. У разі незадоволення банком зазначених у заяві вимог - звернутись до голови правління банку з аналогічною заявою, у якій навести відомості про попереднє листування з банком.
  4. У разі незадоволення або часткового незадоволення банком зазначених у заяві вимог - звернутись до суду з позовом до банку. У якості заходів забезпечення позову просити суд тимчасово припинити нарахування платежів за кредитним договором.

Нагадуємо, що учасники бойових дій мають право на всі види безоплатної правової допомоги. При цьому для отримання консультації у центрі чи бюро правової допомоги не потрібно жодних документів, а для отримання вторинної правової допомоги - лише паспорт та посвідчення учасника бойових  дій.  Також працює цілодобовий кол-центр системи БПД 0800213103, дзвінки до якого безкоштовні.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео