Орест Сарматський

Названо п'ятірку незвичайних для України експортних продуктів (Агроновини)

2101 (Copy)

За 2020 р. Україна змогла в рази наростити експорт ряду нетипових для вітчизняного аграрного сектора товарів. 

Про це пише agronews.ua.

Зазначається, що до п’ятірки найбільш нестандартних продуктів з великим приростом експорту увійшли: ракоподібні, поставки яких з України виросли в 9,6 раза – до 770 т, цитрусові – в 8,6 раза, до 736 т, кокосове масло – в 7,5 раза, до 281 т, жир великої рогатої худоби – в 4,6 раза, до 1,6 тис. т, какао-порошок – у 4 рази, до майже 720 т.

Зазначається, що частина цих експортних позицій, ймовірно, стали відображенням реекспорту продукції.

2102 (Copy)
2102 (Copy)

Вирощування ехінацеї може стати перспективним напрямком для фермерів

Попит на ехінацею пурпурову в сучасному світі різко зріс, тому що ця рослина, як відомо, є ефективним імуномодулятором. Вартість сировини (трави) ехінацеї пурпурової цього року збільшилась у 2 рази.

Про це пише agronews.ua.

Якщо минулого року за 1 кг трави давали 20-25 грн., то у 2020-му – 40-45 грн. А вартість коріння з вересня збільшилась на 30 грн, від 120 до 150 грн. Про це повідомив технолог-консультант компанії «Шльосем Україна» з вирощування лікарських рослин Олександр Губаньов під час вебінару, організованого БФ «ЛАСКА», який є партнером Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва.

Серед переваг ехінацеї пурпурової і те, що вона легша у вирощуванні, ніж, наприклад, валеріана. Ця рослина була завезена з Північної Америки — регіону з жорсткими умовами вирощування, і вона легко пристосовується до наших кліматичних умов.

Рентабельність бізнесу при вирощуванні ехінацеї пурпурової досягає 210%. З одного гектара можна отримати понад 170 тис. грн чистого прибутку при інвестиціях у вирощування на рівні 85 тис. грн/га.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео