Орест Сарматський

На Тернопільщині роз’яснили, чим небезпечна підгодівля перелітних птахів

-miskij-stav-2

Вже декілька років поспіль перелітні птахи, зокрема лебеді, не відлітають в теплі краї, а залишаються зимувати на водоймах Монастириського району.

Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в області.

- Для багатьох людей поява перелітних птахів на зимовій кризі спричиняє шквал емоцій, і вони спішать їх рятувати. Проте, цього робити не потрібно, а лише в окремих випадках. Лебеді не бояться морозів і комфортно почувають себе в наших широтах навіть при температурі до 30 градусів морозу. Загинути птахи можуть тільки від хвороб та від голоду, адже харчуються вони переважно планктоном, а коли водойма замерзає, птахи відчувають голод, знижується їх енергетичний обмін, їм не вистачає тепла, яке виробляє організм. Здорові птахи перелітають на іншу водойму, яка не замерзла, навіть за сотню кілометрів. Не потрібно їх насильно відловлювати і годувати, - йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, що коли птахів регулярно підгодовувати, то вони можуть залишатися на зимівлю регулярно, чим наражатимуть на небезпеку себе, а також домашню птицю.

Перелітні птахи, особливо з неблагополучних країн, несуть з собою і хвороби, які можна занести в своє господарство.

Сьогодні Європою котиться хвиля «пташиного грипу», де він виявлений в 13 країнах ЄС, і дійшов вже до України. Тут зареєстровано 8 випадків захворювання на високопатогенний грип птиці у трьох областях –в Київській, Миколаївській  та Херсонській .

Отже, допомагаючи, пам’ятаймо, головне допомогти, а не нашкодити перелітним птахам та й своїй господарці, у кого вона є.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео