Орест Сарматський

На Шуварі для малих виробників облаштували «Продуктовню» (Агроновини)

2401 (Copy)

Для малих виробників, які не мають власних ресурсів для облаштування виробничих приміщень, на території гуртового ринку «Шувар» розпочала роботу «Продуктовня».

Про це AgroPortal.ua повідомили в Департаменті агропромислового розвитку Львівської ОДА. «Продуктовня» — це виробничий хаб, який включає такі напрямки: виробництво сиров’яленої ковбаси, сирів, йогуртів, соусів та джемів, а також мікрозелені.

- Це соціальний проєкт, що має мету допомогти дрібним виробникам виготовляти свій продукт офіційно та згідно зі стандартами безпеки та якості. Ідея проєкту — підняти мануфактурне виробництво українських виробників крафтової продукції на європейський рівень безпеки та досягти більшої впізнаваності та поширення продукту, — зазначає в.о. директора департаменту Людмила Гончаренко.

Женьшень замість томатів: як заробити на «корені життя»

2402 (Copy)
2402 (Copy)

До вирощування помідорів у теплицях Ігор Б’ялковський із села Івашківці на Хмельниччині додав незвичну для України рослину — женьшень.

Він уже напрацював агрономічну технологію вирощування і зараз шукає канали збуту, що дозволить розширити площі під цією культурою. Використання женьшеню вбачає у фармацевтичній галузі — виробництві ліків, настоянок та екстрактів.

Цього сезону Ігор Б’ялковський задумався про серйозний збут женьшеню вже на промисловій основі, адже зібрав понад 100 тис. насінин, і тепер є можливість розширити площі.

- Цього року отримав корені розміром 5-10 см, а наступного буде вже від 20 см. Зараз наземна частина вже відсохла, до морозів корінь женьшеню потрібно викопати, сортувати і закласти на зберігання в пісок, адже саме він найкраще зберігає всі властивості, — розповідає Ігор Б’ялковський.

Поки під женьшенем він має три сотки, але як тільки знайде збут, відразу збільшуватиме площі.

Розповідає, що до українських аптек постачають китайський женьшень, але не так багато. Тому, на його переконання, женьшень, вирощений в Україні, може «посунути» закордонний аналог і широко застосовуватися у фармакології.

Вибір читачів за тиждень

Відео