Віра Олександрович

Мешканці багатоквартирних будинків у Тернополі повинні разом дбати, щоб їм було комфортно

Основне

Якщо тернополяни не хочуть гріти повітря на вулиці, а жити у теплому будинку, який має привабливий вигляд, вони можуть скористатися місцевими програмами та ініціативами. На додачу, це ще й дозволяє мешканцям суттєво економити.

Йдеться і про встановлення теплових пунктів у багатоповерхівках, і про утеплення фасадів та низку інших енергозберігаючих технологій. Для цього у Тернополі передбачили і співфінансування із міської казни, й інші можливості. Проте самі містяни долучатися до таких проектів не поспішають, нарікають у міській раді.

- Якщо ми візьмемо будь-який багатоквартирний будинок, то 100% квартир у ньому – у приватній власності, - каже міський голова Сергій Надал. – Але чомусь у людей досі залишилася думка, що квартира – це моє, це має бути ідеально, гарно, красиво, тепло, а відчинив двері у під’їзд і це – вже не моє, а належить жеку, міській раді чи комусь іншому. Ні! Насправді, співвласниками будинку є всі його мешканці. Вони разом і повинні дбати, щоб їм було комфортно, тепло, якісно.

Нагадаємо, упродовж кількох років мешканці багатоквартирних будинків у Тернополі мають змогу відключити свою квартиру від системи централізованого опалення і гарячого водопостачання та встановити систему індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання – прим.). Проте зробити це можна лише у тому разі, якщо не менш як 50% квартир і нежитлових приміщень у будинку вже відокремлені від централізованого опалення і гарячого водопостачання.

- Ще у 2019-му у тернополян з’явилася альтернатива - перейти із системи централізованого теплопостачання та постачання гарячої води на індивідуальне опалення можна не лише окремою квартирою, а й цілим будинком, - каже заступник міського голови із питань житлово-комунального господарства Владислав Стемковський. – Але для цього необхідно зібрати 100% підписів власників квартир.

За його словами, 15 багатоповерхівок уже від’єдналися від систем централізованого опалення і гарячого водопостачання цілим будинком та успішно користуються індивідуальним опаленням.

- У міській раді розробили чіткий алгоритм дій для тернополян, охочих відмовитися від централізованого теплопостачання та перейти цілим будинком на систему автономного опалення, - наголошує мер. – До того ж, цьогоріч у багатоквартирних житлових будинках Тернополя триватиме облаштування індивідуально-теплових пунктів (ІТП), завдяки яким жителі отримають цілодобово гарячу воду і належне теплопостачання, відповідно до погодних умов.

Влаштування ІТП у багатоповерхівках, на його думку. є сучасною альтернативою системі індивідуального опалення.

- Так система дає змогу в автоматичному режимі здійснювати контроль над подачею тепла у кожну квартиру в будинку, - пояснює пан Стемковський. - Іншими словами, якщо на вулиці тепло, то у квартири подається менше тепла, якщо холодно - більше. У Тернополі таку практику застосовують уже кілька років. Її рекомендували, до речі, фахівці Світового банку.

Перевагами для тернополян у встановленні ІТП є: економія коштів, адже мешканці не витрачають грошей на придбання оснащення і його встановлення.

- Реалізовується така програма за фінансування Світового банку та Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), - нагадує Сергій Надал. - Індивідуально-теплові пункти обладнані лічильниками тепла, а це означає, що мешканці платять лише за фактично спожите тепло. Також, встановивши ІТП, тернополяни отримують цілодобове постачання гарячої води.

Додамо, індивідуально-теплові пункти наразі повноцінно функціонують у майже 200 багатоповерхівках. І суми у платіжках тернополян, які живуть у цих будинках, - значно нижчі, ніж у мешканців сусідніх висоток.

- У подальшому встановлення ІТП заплановане ще у понад 680 будинках, підключених до системи централізованого опалення, - додає заступник мера. – Окрім того, у 2021 році ми продовжимо реалізацію «Програми енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації будівель житлового фонду міста». Вона передбачає проведення комплексу робіт на умовах співфінансування, відповідно до якого 70% коштів виділяються з бюджету громади, 30% – кошти мешканців будинку.

Втім, набагато кращим є результат, якщо у будинку паралельно провести заходи із термомодернізації. Що цікаво, успішним прикладом такої співпраці із мерією нещодавно похвалилися в ОСББ За Рудкою, 1.

Будинок
Будинок

- Ми термомодернізували свій будинок! – написала нещодавно Лілія Левицька на своїй сторінці у «Фейсбуці». - Було багато питань, спочатку недоброчесні підрядники, які розпочали роботу і втекли , і т. ін., але разом ми досягли результату! У домівках стало тепло і затишно, а наша нерухомість стала дорожчою…

Владислав Стемковський наголосив, що термомодернізації вимагають усі будинки, збудовані до 90-х років ХХ ст. Річ у тім, що старі будівлі зовсім не відповідають тим нормам ДБН, які дують в Україні сьогодні.

- Будинки, зведені за Союзу, зокрема, у 60-х роках, уже вичерпали термін безпечної експлуатації, - наголошує він. – Добре, що вони ще не падають. Але щодо теплопровідності та енергоефективності вони не витримують жодної критики. Там буде комфортно жити, якщо газ буде по 20 дол. за тисячу кубів, а електроенергія – безкоштовною. Проте нинішні реалії – абсолютно інші…

Владислав Стемковський нагадав, що Програму термомодернізації прийняли ще у 2015 році на сесії міської ради. Нею передбачили виконання комплексу робіт, а саме: ремонт даху, ремонт та утеплення фасаду будинку, заміну вікон в місцях загального користування, ремонт підвалів, горищ, ліфтів тощо. Причому можна робити все, а можна зосередитися на якомусь одному напрямку, запевнив мер. За його словами, фінансування такого роду робіт і надалі буде в пріоритеті місцевої влади.

- Усі ці роботи проводять з метою підвищення енергоефективності будівель, покращення умов проживання і зниження споживання енергоресурсів, - наголошує Сергій Надал. - Адже для повноцінного ефекту від зовнішнього утеплення та задля уникнення пошкоджень стін, проводити термомодернізацію фасаду будинку треба комплексно, а не частково. У тих будинках, де уже провели утеплення, значно зменшилося споживання  газу – на 50-100 куб. м, що дало суттєву економію коштів під час опалювального сезону.

Загалом за період реалізації Програмою скористалося понад 60 житлових будинків Тернополя. Свої заявки на проведення таких робіт тернополяни можуть подавати в управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології за адресою: вул. Коперника, 1.

Довідка. В Україні, на Тернопіллі - також, діє державна програма «Енергодім». За нею вже термомодернізували багатоквартирний будинок у Чорткові. За словами Владислава Стемковського, у Тернополі таких позитивних прикладів ще немає, але 2 будинки вже пройшли процедуру погодження і їхні мешканці мають шанс значно поліпшити свої житлові умови.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео