Віра Олександрович

Локдаун закінчився, але на Тернопільщині за парти не сіли учні у трьох громадах

Зварич

Учні більшості загальноосвітніх навчальних закладів Тернопілля сьогодні, 25 січня, повернулися за парти. Причому у них стартувало звичне - стаціонарне навчання, дозволене у «помаранчевій» зоні. 

Чи не найбільше цій новині, звісно ж, зраділи батьки школярів. Втім, у кількох закладах освіти краю уроки досі проводять дистанційно. Як каже заступниця начальниці обласного управління освіти і науки Ганна Зварич, такі школи є у Великодедеркальській, Козівській і Великогаївській громадах.

– Заклади освіти із 25 січня відновили навчання, враховуючи протиепідеміологічні заходи, – наголошує вона. – Однак із 687-ми загальноосвітніх навчальних закладів, три заклади залишилися на дистанційному навчанні. У Великогаївській громаді, а саме у Баворівській школі за парти повернулися лише учні початкових класів. Це сталося тому, що є захворюваність понад 50% серед здобувачів і надавачів освітніх послуг, а також обслуговуючого персоналу. 

Ні освітянське Міністерство, ні місцеві управління освіти і науки – не впливають тепер на навчальний процес. Їхні поради мають рекомендаційний характер. Рішення про перехід на змішану чи дистанційну форму керівництво навчального закладу приймає самостійно, підкреслила освітянка.

– Обмеження, що діяли з 8 до 24 січня, припинили свою дію, – розповідає Ганна Зварич. – Ми тепер навчаємося стаціонарно, але із дотриманням певних вимог. Це означає, що не можна проводити масові заходи (вистави, свята, концерти – прим.) за участі дітей з більш як однієї групи/класу і за присутності відвідувачів. Окрім того, відвідувати заклади освіти дозволено групами менше 20-ти осіб, крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти. Не можна відвідувати заклади освіти у тому разі, коли на самоізоляції перебувають понад 50% учнів і персоналу закладу освіти.

Нагадаю, в Україні наразі діють обмеження і заборони так званої «помаранчевої» зони. Тому певні зміни у навчальному процесі відбулися і в інших закладах освіти.

– Серед закладів фахової передвищої освіти, а їх у нас – 22, всі приступили до навчання, – говорить Ганна Зварич. – Серед закладів професійно-технічної освіти лише один заклад – Центр професійного розвитку – перебуватиме ще тиждень на дистанційному навчанні. Але із епідемією це не пов’язано. Там просто тривають тендери щодо опалення і освітлення. 

До слова, відновили повноцінну роботу і школи у Тернополі. Як запевнили у міській раді, навчальні заклади наразі забезпечені і матеріально, і технічно. Освітній процес проходитиме із дотриманням обмежувальних протиепідемічних заходів. Тим паче, нещодавно у школах громади отримали гігієнічні бокси із освітньо-розважальними матеріалами для дітей молодшої і старшої школи, розроблені Дитячим фондом ООН – ЮНІСЕФ.

Фото з трансляції на сторінці Тернопільська обласна державна адміністрація у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео