Орест Сарматський

Ціна на свинину може зрости на 20-38% у 2021 році (Агроновини)

2701 (Copy)

Асоціація тваринників України прогнозує, що ціни на свинину можуть зрости на 20-38% до 139-160 гривень/кг в 2021 році у порівнянні з 2020 роком. 

Про це Українським Новинам повідомила технолог по годівлі свиней асоціації Ольга Махно.

– З огляду на сьогоднішні закупівельні ціни на живця, виробникам важко втриматися на ринку, так як ціна на зернову і білкову групу з початку 2019 року зросла на 20-40% (а це основні компоненти в годуванні свиней) і продовжує зростати, – сказала вона.

Підвищення цін на корми, за словами Махно, може викликати скорочення поголів'я свиней в Україні і, відповідно, збільшення ціни на живця до 48-55 гривень/кг.

Таким чином, м'ясо свиней для споживача може подорожчати до 139-160 гривень/кг. Ціни на свинину на території України з початку 2021 року в середньому становили 115,9 гривні/кг, що на 11% менше, ніж в січні 2020 року.

За даними асоціації, цьому сприяло істотне зниження ціни закупівлі свиней забійних кондицій: в кінці 2020 року живець закуповували в середньому по 39,8 гривні / кг проти 44,5 гривні/кг в кінці 2019 року.

2702 (Copy)
2702 (Copy)

На Хмельниччині виростили «здорову» кольорову пшеницю

Пробну партію випічки з кольорових сортів пшениці цього року тестують у сільськогосподарському підприємстві села Кузьмин Красилівського району.

Про це повідомляє «Суспільне». 

Головний агроном Василь Косюк розповів: цілозерновий хліб та кондитерські вироби спечуть у власній пекарні підприємства із зерна, вирощеного на полях господарства.

Агроном додає: багату антиоксидантами й мікроелементами продукцію поки не вироблятимуть в промислових масштабах, бо кольорового зерна ще замало.

Агроном показав зразки кольорових зернових культур: чорної спельти, по суті, «дикої» пшениці, голозерного ячменю й чорно та білозерної пшениць.

Урожайність, додає агроном, останній показник, на який зважають у вирощуванні кольорових зернових. Підприємство взяло напрямок на створення корисної їжі, каже директор Олег Білявець.

– Спеціальні сорти спельти, пшениці чорнозерні й голубозерні, ячмінь пігментований. Це функціональний продукт, який кожна людина має споживати щодня, котра дбає про те, що покласти собі в шлунок. Бо це той орган, який відповідає за здоров'я людини», – пояснює Олег Білявець.

В оболонці «Чорнобрової» пшениці антиоксидантів стільки ж, як у ягодах чорниці. За словами Олега Білявця, це підтверджують науковці, яких запрошують на підприємство для навчань.

Фото з дописів

Вибір читачів за тиждень

Відео