Віра Олександрович

На Тернопільщині діяв так званий «реабілітаційний центр», де катували людей (фото)

44

За організацію так званих «реабілітаційних центрів», де силою утримували і катували людей, у Рівному судитимуть аж 22 особи. Частину із цих зловмисників виявили на Тернопільщині.

Як повідомили на сторінці Рівненської обласної прокуратури у соціальній мережі «Фейсбук», обвинувальний акт стосовно 22-х осіб, яким інкримінують організацію викрадення і незаконне позбавленні волі двох чи більше осіб, а також катування, вчинене організованою групою осіб (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 146, ч. 2 ст. 127 Кримінального кодексу України – прим.) уже скерували до міського суду.

22
22

Під час досудового розслідування правоохоронці встановили, що 45-річний чоловік у 2018 році організував і забезпечив функціонування закладів закритого типу. Усі вони були начебто для примусового утримання в умовах ізоляції осіб вказаної категорії. Але насправді чоловік мріяв про швидке збагачення за рахунок отримання винагороди під виглядом надання реабілітації хворим від наркотичної, алкогольної та інших залежностей, До своєї злочинної діяльності зловмисник залучив понад 20 людей. Усі члени групи - парафіяни однієї з протестантських церков. Причому організатор угруповання називав себе пастором. Усередині групи діяла стійка ієрархія, із чітким розподілом функцій її учасників.

Загалом на Рівненщині діяли 6 таких «реабілітаційних центрів» безпосередньо в обласному центрі, а також у селах Бармаки, Колоденка та Мочулки Рівненського району, кажуть у прокуратурі сусідньої області. Ще один такий заклад був на Тернопільщині. Їх облаштовували в орендованих приватних будинках.

Вказані заклади являли собою гуртожитки для спільного проживання осіб із залежностями, з обмеженням особистої свободи, із гратами на вікнах, контролем телефонних дзвінків і побачень з рідними, а також із жорсткими правилами поведінки, неповноцінним харчуванням і системою відповідних примусових заходів та фізичних покарань у разі непокори.

11
11

Рідні нарко- та алкозалежних за утримання їх у таких «центрах» платили від 3 до 12 тисяч гривень щомісяця, уточнюють правоохоронці. – Під час досудового розслідування встановили 26 потерпілих, за утримання яких ділки отримали загалом 380 тисяч гривень.

Діяльність усіх вказаних центрів правоохоронці зупинили ще у травні 2020 р. Досудове розслідування проводили слідчі СУ ГУ НП у Рівненській області, за оперативного супроводу Управління СБУ в області та відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми в Рівненській області ДБЗПТЛ Національної поліції України.

33
33

До речі, за вказані кримінальні правопорушення в Україні передбачили покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років. Втім, скільки отримають фігуранти – невідомо. Ще треба зачекати на рішення суду.

Фото зі сторінки Рівненська обласна прокуратура у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео