Віра Олександрович

Як у Тернополі захищали ліцеї і приймали гроші від сусідніх громад (фото)

Похиляк

Звернення до Голови Верховної Ради і Міністра освіти та науки щодо здійснення ліцеями освітньої діяльності на всіх рівнях повної загальної середньої освіти ухвалили у Тернополі сьогодні, 29 січня.

Нагадаємо, у порядку денному 3-ї сесії Тернопільської міської ради було рівно 94 пункти. На початку засідання 4 з них із різних причин зняли, а натомість додали – стільки ж. Причому розглянути все встигли до 10.45. 

Сесія2
Сесія2

Звернення до Дмитра Разумкова і Сергія Шкарлета щодо здійснення ліцеями освітньої діяльності на всіх рівнях повної загальної середньої освіти представляла головна освітянка міста Ольга Похиляк. Цей документ її колеги по депутатському корпусу підтримали із результатом 40 «за». У тексті, зокрема, йдеться (цитуємо): «…заклад, засновником якого є міська рада, не може здійснювати освітню діяльність одночасно на всіх рівнях повної загальної середньої освіти, якщо його діяльність не визначена міжнародними договорами України. Дійсно, частина закладів освіти Тернопільської міської територіальної громади, з урахуванням кадрового та матеріально-технічного забезпечення, набуває статусу гімназії або початкової школи. Частина закладів стає ліцеями, що забезпечуватимуть здобуття профільної середньої освіти. Водночас, залишається невирішеним питання функціонування потужних шкіл І-ІІІ ступенів, у яких одночасно здобуває освіту більш як 1200-2000 учнів, які щорічно набирають 4-5 перших класів, 3 десятих класи, мають розвинену базу як початкової школи, так і підтверджені вступом до ВНЗ випускників профільні 10-11 класи…».

– Такі звернення вже роблять інші органи самоврядування, – пояснює пані Похиляк. – Ми розуміємо, що реформа триває. Закон «Про освіту» має бути реалізований до 2027 року. Однак положення про ліцей ще немає, а цей заклад має працювати…

Відповідно, тернопільські депутати запропонували «…розглянути питання щодо внесення змін до п. 1 ст. 35 Закону України «Про повну загальну середню освіту», виклавши його в такій редакції: «Здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні забезпечують: початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти; гімназія, що забезпечує здобуття базової середньої освіти; ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти… Як виняток, за рішенням засновника, ліцей може також забезпечувати здобуття початкової та базової середньої освіти…». 

Сесія3
Сесія3

Окрім того, Ольга Похиляк отримала сьогодні необхідну кількість голосів «за», представляючи питання: - «Про погодження введення в штатний розпис Галицького коледжу ім. В. Чорновола посад науково-педагогічних працівників» (40 «за»); - «Про затвердження порядку впровадження програми «Основи сім'ї» для закладів загальної середньої та професійно-технічної освіти (10-11 класи)»; - «Про затвердження договорів та угод про міжбюджетні трансферти на 2020 та 2021 роки».

Що цікаво, останнє питання передбачало укладання Угод про міжбюджетні трансферти між Тернопільською міською радою і обласною радою, а також Великогаївською і Білецькою сільськими радами. Дві сусідніх ОТГ сплачуватимуть у казну міста за надані їхнім жителям освітні послуги.

Фото з трансляції засідання на сторінці Тернопільська міська рада у соціальній мережі «Фейсбук» 

Вибір читачів за тиждень

Відео