Оксана Бучко

Коли тернополянам потрібна довідка про здоров’я дитини для відвідування дошкільного закладу?

145819773_2935157340138988_3288264880256267427_n

Два-п’ять днів пропуску в дитячому садку завершується часто для тернополян походом до педіатра. Адже деякі дошкільні заклади наполегливо вимагають у таких випадках довідки про стан здоров’я. Коли насправді потрібно витрачати час на оформлення подібного документу, пояснюють у Тернопільському центрі з надання безоплатної правової допомоги.

Чи не кожна родина зіштовхувалась з ситуацією, коли батьки зобов’язані звертатись до педіатрів зі здоровими дітьми з проханням видати довідку про те, що дитина здорова і їй дозволяється відвідувати дошкільний навчальний заклад. Така довідка вимагається у випадку тимчасової відсутності дитини. Але існують садки, що вимагають довідку, якщо дитини не було і два дні, деякі – якщо п’ять днів. А є такі, що взагалі не вимагають такої довідки.

Це тому, що у своїй роботі дошкільні навчальні заклади керуються наказом Міністерства охорони здоров’я  України від 24.03.2016 року № 234 «Санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів». Розділи XIІ наказу «Вимоги до розпорядку дня і навчання, організації життєдіяльності, рухової активності дітей» зазначає: «Після перенесеного інфекційного захворювання приймання дітей до дошкільного навчального закладу дозволяється за наявності медичної довідки закладу охорони здоров’я, в якому дитина перебуває під медичним наглядом». Тобто, якщо дитина хворіла, лікар повинен надати медичну довідку.

А що робити з дітьми, які не відвідували дошкільний навчальний заклад через сімейні обставини? В цьому розділі зазначено наступне: «Діти після тимчасової відсутності у дошкільному навчальному закладі з інших причин приймаються без медичних довідок за умови відсутності явних ознак захворювання». Тобто, здорові діти не мають йти в лікарню за довідкою про те, що вони здорові. Їх мають приймати в садочку без довідки.

Виникає питання, що робити дошкільному навчальному закладу, якщо в штаті немає медичного працівника. Як зрозуміти, що дитина здорова, коли вона прийшла в садок? В розділі XIІ наказу «Вимоги до розпорядку дня і навчання, організації життєдіяльності, рухової активності дітей» зазначено наступне: «Ранкове приймання дитини до дошкільного навчального закладу щодня повинен проводити вихователь групи. Здійснюється обов’язкове опитування батьків або осіб, які їх замінюють, стосовно стану здоров’я дитини та візуально визначається стан здоров’я (шкірні покрови, нежить тощо). Діти з ознаками інфекційного захворювання до дошкільного навчального закладу не приймаються. «Працівники дошкільних навчальних закладів зобов’язані вести спостереження за станом здоров’я дітей, а в разі виявлення ознак інфекційної хвороби - повідомляти медичного працівника», йдеться в документі.

У той же час виникає питання,  звідки з’явилась вимога про те, що довідка потрібна, якщо дитина більше п’ять днів не була в садочку? Ця вимога походить ще з радянських часів (наказ МОЗ СССР від 16.08.1989 р. № 475 «О мерах по дальнейшему совершенствованию профилактики заболеваемости острыми кишечными инфекциями в стране»). В ньому зазначалось, що приймання дітей в дошкільний навчальний заклад після тривалої відсутності (більше 5 днів), можливе лише при наявності довідки від дільничного лікаря з вказівкою причини відсутності. Проте цей радянський наказ втратив чинність на підставі наказу Міністерства охорони здоров’я України від 30.05.2016 № 489 «Про доповнення до наказу МОЗ України від 18 квітня 1996 року № 81 «Про визнання такими, що не застосовуються в Україні, наказів СРСР». Він визнаний таким, що не застосовується на території Україні.

Фото БПД

Вибір читачів за тиждень

Відео