Він існує: один із небагатьох «плоских» будинків знаходиться на Тернопільщині (фото)

image

Українські міста у різних куточках країни наповнені цікавинками, які стають магнітами для туристів. До незвичайних витворів архітектури належать й плоскі будинки, яких в Україні не так і багато. Втім, один із них розташований до нас ближче, ніж ми могли би подумати - у Чорткові. 

«Фішкою» невеличкого двоповерхового будинку на вулиці Залізничній у Чорткові є своєрідна зорова ілюзія. При певному ракурсі може здатись, що він плоский. Але, звісно, насправді так не є. Будинок радше має форму трапеції: дві його стіни сходяться під гострим кутом, це і  викликає зображення плоскості.

Подейкують, що така мода прийшла до нас із Європи. Такі будинки будували  з метою економії будівельних матеріалів, так щоб не будувати усі чотири стіни. Це може здатись нам смішним фактом, проте, люди тоді пристосовувались до таких умов, щоб за мінімум коштів збудувати неординарну споруду.

Такі ж будинки є у Львові, Одесі, Харкові та Житомирі. І, варто зазначити, що «плоский» будинок у Чорткові зберігся у дуже хорошому стані.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео