У Чорткові триває підготовка до реставрації замку

DSC_1376

У Чорткові на зустрічі із головою громади Володимиром Шматьком та його заступником Віктором Гуриним побував директор національного заповідника «Замки Тернопілля» Анатолій Маціпура, а також архітектори та проектанти із Тернополя, котрі займатимуться виготовленням всієї документації, необхідної для початку реставраційних  робіт.

– Наше спільне головне завдання – за рік відновити дві вежі та дах над палацом замку. Невдовзі спеціалісти підготують ескізний проект, на основі якого зокрема і виготовлятимуть проектно-кошторисну документацію. 

Вже працюємо над пошуком необхідних матеріалів для реставрації – каменю, дверей, вікон тощо. Все буде максимально автентичним, аби зберегти дух замку. Вже зовсім скоро у замку розпочнуться розкопки, підготовчі роботи і т.д., хід яких контролюватиме архітектор. 

DSC_1375
DSC_1375

Нагадаємо, керівництво громади з допомогою народної депутатки України Євгенієї Кравчук прагне скористатись урядовою програмою «Велика реставрація» та відновити старовинний Чортківський замок, вдихнувши у нього нове життя та зробити його туристично привабливим. Зауважимо, що суть «Великої реставрації» полягає не тільки в тому, що треба зберегти об’єкти культури й історичної спадщини, а й у тому, щоб зробити їх самодостатніми — аби вони могли заробляти кошти. Тому що більшість цих об’єктів — це туристичні атракції, які притягуватимуть людей з різних куточків країни.

Є чимало варіантів, як розвивати Чортківський замок після реставрації. Тут можна зробити мистецьку галерею для виставок робіт художників, музейні експозиції, які стосуються історії самого замку, туристичне арт-кафе, сувенірні магазини та чимало цікавого.

DSC_1378
DSC_1378

DSC_1379
DSC_1379

Фото ЧМР

Вибір читачів за тиждень

Відео