Оксана Бучко

Учителів Тернопільщини запрошують навчитись медіаграмотності

aa0a4dd98c1add1d22dd4d9712360a7e

Навчити учнів критично сприймати інформацію, протидіяти маніпуляціям та зрозуміти цінність високоякісної інформації в контексті шкільної освіти – такі цілі ставлять організатори проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність». До участі запрошують вчителів Тернопільщини, які зможуть під час проєкту пройти навчання з інфо-медійної грамотності та отримати матеріали для інтеграції цих навичок у свої уроки. 

На сьогодні у проєкті беруть участь уже 654 школи і майже 3000 вчителів з усіх областей України. Таку можливість педагогам надає Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX). На своїх уроках  медіа грамотність уже впроваджують 26 шкіл Тернополя, які у 2019-2020 роках приєднались до проекту. 

- Ми запрошуємо активних учителів долучатися до проєкту, отримувати цінні знання та передавати їх своїм учням. Інфомедійна грамотність – важлива навичка сучасної зрілої особистості. Саме тому наш проєкт має на меті навчити учнів мислити критично та розбиратись у лавині інформації, яка присутня в медіа. Проєкт допоможе вчителям зробити уроки сучаснішими та зацікавити учнів у вивченні свого предмету. Заявка на участь у відборі доволі проста і займе у вас не більше 25 хвилин. Запрошуємо вчителів ставати провідниками змін у освіті, - розповідає програмна менеджерка проєкту «Вивчай і розрізняй: інфо-медійна грамотність» Марія Мовшук.

До участі у конкурсі запрошуються вчителі, які викладають історію у 8-10 класах, українську мову та літературу у 8-9 класах і мистецтво у 9 класі. При відборі учасників організатори віддаватимуть перевагу заявникам, які нададуть обґрунтовану мотивацію, чому вони хочуть долучитись до проєкту. Відібрані вчителі отримають підтвердження про проходження конкурсного відбору. 

До вересня 2021 року нові учасники пройдуть спеціальне навчання з інтеграції інфо-медійної грамотності в уроки. Навчання відбуватиметься онлайн. Електронні матеріали проєкту будуть надані вчителям після проходження тренінгів. Матеріали включають конспекти уроків, презентації, роздатковий матеріал тощо.

Відбір учасників триває до 14 лютого.

Довідково:

Проєкт «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність» виконується Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за підтримки посольств США та Великої Британії, у партнерстві з Міністерством освіти і науки України та Академією Української преси.

Діяльність проєкту направлена на розвиток навичок критичного сприйняття інформації та інтеграцію інфомедійної грамотності в навчальну програму закладів освіти. В рамках проєкту розробляються навчальні матеріали для вчителів (8-10 клас), проводяться тренінги для установ-учасників проєкту (школи, ІППО, педагогічні ЗВО), розроблено онлайн-курс з медіаграмотності Very Verified.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео