Орест Сарматський

Україна може стати найбільшим світовим постачальником продукції перепільництва (Агроновини) 

0701 (Copy)

Загальне середньорічне поголів’я перепелів в Україні протягом останніх 10 років коливалося в межах 1,96-3,26 млн голів. 

Водночас максимальне виробництво перепелиних яєць — 638,8 млн штук — припадає на 2014 рік, коли поголів’я цієї птиці було найбільшим. 

Про це повідомляє Куркуль.

З того часу спостерігається скорочення загального виробництва яєць. Серед причин фахівці вбачають зменшенням купівельної спроможності населення та істотне подорожчання кормів.

Подібна тенденція в Україні спостерігається і з виробництвом м’яса перепелів. Якщо у 2012-2014 рр. щороку забивали 7-8 млн голів і виробляли 1,2-1,3 тис. т м’яса, то нині це — 6-6,6 млн голів та 1,05-1,1 тис. т м’яса.

Водночас усі оператори ринку сходяться на думці, що, як і у випадку з яйцями та м’ясом курей, Україна має всі можливості не лише повністю задовольнити внутрішні потреби, але й стати одним із найбільших постачальників продукції перепільництва на світовий ринок.

Сьогодні в Україні налічується близько 560 підприємств, що спеціалізуються на вирощуванні перепелів. До головних проблем, які заважають розвитку перепільництва, вітчизняні виробники відносять відсутність державних програм, що стимулювали б його розвиток, невигідні та нерівноправні відносини з великими торговельними мережами, їхню законодавчу неврегульованість, низьку купівельну спроможність населення.

В Україні зафіксовано рекордне падіння прибутковості виробництва молока

Вперше за всю історію спостережень умовна прибутковість виробництва молока в Україні (УМІ) в жовтні 2020 р. впала у порівнянні з вереснем. Про це повідомив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного відділу FAO, пише Куркуль.

Він зазначив, що прибутковість молока в жовтні за 9 сезонів, хоч трохи, але росла завжди. Так, в середньому зростання були дуже високі 11,3%, адже в жовтні з ринку повністю зникало «сільське молоко» і переробка переходила на професійне.

0702 (Copy)
0702 (Copy)

За словами Андрія Ярмака, в жовтні 2020 р. закупівельні ціни на молоко «злетіли» на 7,6% після тривалого періоду відносної стабільності.

Зазначено, що таким чином жовтнева прибутковість виробництва молока України була найнижчою за останні 5 сезонів і нижче торішньої майже на 39%.

Згідно з повідомленням, протягом перших 10 місяців 2020 р. професійні виробники молока України заробили на 9,4% менше прибутку, ніж протягом того ж періоду 2019 р., але більше, ніж у 2018 р.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео