Орест Сарматський

Митець з Тернополя видав збірку новел, бувальщин, переказів, оповідок із рідної Холмщини

65057626_403208540283824_5748857435578171392_n (Copy)

«Обша і обшани» – така назва книги, автор якої – заслужений художник України, митець з Тернополя Микола Дмітрух.

Написана ця книга у досить оригінальному стилі – надсянською говіркою, що особливо підсилює автентичність кожної новели, образка, переказу, легенди чи жарту, які побутували у рідному селі автора – в Обші.

У кожному з цих різновеликих творів – відображення життя земляків Миколи Дмітруха, пам'ять про яких він зберіг і зберігає упродовж десятиліть…

Заставка01
Заставка01

– Я належу до першого покоління, яке народилося за межами моєї історичної вітцівщини – Холмщини, котру у своїй пам’яті привезли в роки депортації, наші батьки, так і не прижившись на новій землі, яка для моїх ровесників стала рідною, - розповідає Микола Дмітрух. – Давні легенди, перекази, сільські та родинні історії, низка прізвищ, імен, сіл так околиць, міст і містечок назавжди закарбувалися у моїй пам’яті. І десь на початку 90-х почав записувати спогади батьків – представників цього самобутнього етносу. Десять років тому вийшла моя перша збірка «Народні приповідки, поговірки, примовки Холмщини». А кілька років тому я почав писати новели на діалекті полудневої Холмщини – Білгорайщини, де саме так розмовляли у родинному селі Обша та й в сусідніх селах.

Микола Дмітрух каже, що занурившись у світ предків, він ніби живе у тому часі, гостро відчуває свою приналежність до народу, який віками, не маючи власної держави, зберіг себе як націю зі своєю мовою, вірою, самобутніми традиціями, перебуваючи у добрих людських стосунках із представниками інших національностей.

– Початок Першої і період завершення Другої світової воєн були великим випробуванням для попередніх поколінь, котрих не могли зламати – їх вирвали з рідної землі. Нині їхні нащадки переважно  проживають на півдні та заході України, розсіяні в країнах Америки та Європи. І знаєте, думаю, не один я намагаюся зберегти духовну спадщину, неповторний колорит, неповторність говірки своєї малої Батьківщини. Напевно, кожен робить це, як може…, – вважає автор книги «Обша і обшани», заслужений художник України Микола Дмітрух.

Фото автора 

Вибір читачів за тиждень

Відео