Олеся Поліщук

Стало відомо, скільки грошей отримали жителі Тернопільщини за свої земельні ділянки

aa677212e99ed1c5 (1)

На Тернопільщині 317 тисяч людей здають в оренду землі сільськогосподарського призначення та отримують паї.

Про це повідомляє «Суспільне».

За словами директора обласного департаменту агропромислового розвитку ОДА Володимира Стахіва, на території області є майже півтора мільйона гектарів землі. Із них понад пів мільйона перебуває в приватній власності жителів.

У 2020 році за оренду земельних ділянок вони отримали 2 мільярди 66 мільйонів гривень.

- Землевласники з паїв отримують відповідну орендну плату, яка на сьогоднішній день досить пристойна і ніхто нікого не заставляє продавати земельні частки. Це право людини, – розповів Володимир Стахів.

Нагадаємо, з 1 липня 2021 року в Україні запрацює ринок землі.

- Зараз у Тернопільській області нормативна грошова оцінка на 1 гектар ріллі – трохи більше 29 тисяч гривень і до 1 січня 2030 року ця норма буде діяти. Тобто, не нижче цієї нормативної грошової оцінки. Із 1 липня зможуть купувати земельні ділянки фізичні особи, що є громадянами України. Максимальна земельна ділянка, яку можна придбати – це 100 гектарів на одну особу. Другий етап розпочнеться із 1 січня 2024 року, коли до фізичних осіб підключаться ще юридичні особи. Максимальна земельна ділянка – 10 тисяч гектарів. Іноземців на даних етапах, до проведення Всеукраїнського референдуму, не буде допущено до ринку землі, - розповів Володимир Стахів.

Для того, щоб придбати землю, в ділянки має бути кадастровий номер. Землю зможуть купити як на електронних земельних торгах, так і особисто у власника.

Фото з сайту Суспільного

Вибір читачів за тиждень

Відео