Віра Олександрович

За добу у Тернополі випало більше 30 см снігу - комунальники працюють без перерв (відео, фото)

Сніг1

За добу у Тернополі випало понад 30 сантиметрів снігу. На його прибирання вже кинули усі сили. Втім, для комунальних служб у пріоритеті – головні магістралі, адже саме там їздить громадський транспорт і найбільшою є небезпека виникнення аварій.

Соколовський1
Соколовський1

Лише після того, як прибиральники більш-менш дали раду стихії на головних дорогах міста, то взялися за міжбудинкові дороги і другорядні вулиці. Саме тому вранці декому із тернополян було важко виїхати зі своїх дворів і навіть добратися на роботу із віддалених мікрорайонів, каже начальник міського управління житлово-комунального господарства, екології та благоустрою Олег Соколовський. Загалом на дорогах і тротуарах при розчищенні міста працювали 40 одиниць різної техніки і 120 прибиральників.

Сніг2
Сніг2

- Працювали три організації «АваксПроф», «Міськшляхрембуд» і «ТБЦ» («ТехноБудЦентр» - прим.), - каже він. – Розумієте, тут якщо хоч трішки проґавити, то ви просто не зможете згодом дати раду. Тому що така кількість снігу вже потребує додаткових об’їздів, а це – забирає час.

Чиновник зізнався, що він уже добу не спить. Постійно на вулиці і його підлеглі, які постійно отримують оперативну інформацію із мікрорайонів. Перші снігоочисні машини, за його словами, виїхали у місто ще о 5-й ранку у ніч на неділю, 7 лютого.

Свою роботу вони, чергуючись, не припиняли досі. Проте сніг падає постійно і вже через незначний час дороги і тротуари знову закурює, додає Олег Соколовський.

- Треба сказати, що ми не просто так виконуємо свою роботу, - додає чиновник. – Нами організована повність дорожня карта очищення міста від снігу. Там все розписане до міліметра, покроково. От ці кроки ми і виконуємо. Тобто кожен двірник, кожен водій чітко знає, що робити, де складувати. Якщо така велика кількість снігу, то ми його наразі складуємо на прибордюрній кромці.

Сніг3
Сніг3

Такі кризові ситуації, на думку чиновника, мають навчити нас об’єднуватися і бути єдиним механізмом, що справляється із усіма бідами. Втім, чимало водіїв не дослухалися до попередження міської ради про «червоний» рівень оповіщення і прохання прибрати авто з вулиць, щоб їх можна було без проблем прибрати, наголошує Олег Соколовський.

- Які у нас були проблеми вчора? – запитує начальник. – Це – машини. Дуже важко прибирати, якщо стільки машин. Ми навіть не можемо зробити вал біля бордюру. І ми робили завчасно оповіщення про «червоний» рівень, просили всіх водіїв забрати машини, але ніхто із них на це не відреагував.

Сніг4
Сніг4

Чиновник визнав, що вже є чимало скарг від тернополян на прибирання територій, що перебувають під відповідальністю жеків, а також - ОСББ. Подекуди кишені для заїзду громадського транспорту не розчистили і працівники приватних фірм, які виграли тендери на прибирання міста. На додачу, за останню добу у них зламалися 3 одиниці техніки, яку використовували для очищення міста від снігу. Тому Олег Соколовський попросив у тернополян вибачення за тимчасові незручності.

Фото авторки, відео – з трансляції у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео