Віра Олександрович

Сиротинець «Малятко» у Тернополі перетвориться на Центр реабілітації та розвитку дитини (фото)

Кубей

Перший в Україні Центр реабілітації та розвитку дитини діятиме на базі Тернопільського обласного спеціалізованого будинку дитини, який краяни звикли називати «Малятко». 

Нагадаємо, Тернопільщина – одна із областей, де реалізовували пілотний проект Міністерства соціальної політики під назвою «Реформування закладів інституційного догляду і виховання дітей». Він стартував ще у січні 2019 року. З того часу вдалося зменшити кількість дітей в інтернатах нашого краю аж на 37,4%. Це – один із кращих показників, тому у Києві вирішили продовжити таку роботу.

Кузьмінський
Кузьмінський

Наступним етапом проекту і стане створення Центру реабілітації і розвитку дитини, каже керівник проекту із реформування закладів інституційного догляду і виховання дітей Володимир Кузьмінський. Про це він заявив сьогодні, 11 лютого, під час наради в обласній держадміністрації (ОДА).

– Важливе значення цього об’єкту для України в тому, що, за планом реформування закладів інституційного догляду, передбачили трансформацію Будинків дитини, – пояснює він. – Але поки що немає усталеної моделі трансформації інтернатних закладів. Тому ми отримали шанс у Тернопільській області напрацювати позитивний досвід, який згодом поширимо по всій Україні.

Нарада1
Нарада1

Другий етап програми, за словами експерта, має завершитися аж у лютому 2022 року. Адже у Мінсоцполітики погодилися продовжити реалізацію ідеї ще на рік.

Ми продовжуємо роботу з трансформації Будинку дитини, додає Володимир Кузьмінський. На початковому етапі ми розробили план, що передбачав розвиток нових послуг, але їх неможливо реалізувати на базі наявної інфраструктури. Тому на нараді із головою Тернопільської ОДА ми обговорили можливість надання нових послуг на базі обласного будинку дитини. 

Центр реабілітації і розвитку дитини надаватиме широкий спектр послуг сім’ям і дітям із порушеннями розвитку і інвалідністю. Втім, до таких установ є цілий ряд вимог. Через це і запланували масштабну реконструкцію.

Нарада2
Нарада2

У результаті ми матимемо зовсім іншу установу, із новими підходами і моделями роботи, зауважує голова Тернопільської ОДА Володимир Труш. – Передбачили, зокрема, перепланування приміщень, заміну комунікацій, встановлення ліфтів і пристосування кімнат до потреб інклюзії.

Що цікаво, під час перелічених робіт установа продовжуватиме надавати реабілітаційні послуги. Власне, це стане лише продовженням втілення вже розпочатих новацій, уточнює директор обласного спеціалізованого будинку дитини Інга Кубей.

Із січня ми надаємо амбулаторні реабілітаційні послуги для сімей із дітьми, які потребують медичної, соціальної чи психологічної реабілітації, каже вона. Згодом, із залученням місцевих коштів, ми плануємо надавати послуги для батьків стаціонарно. Тобто батьки зможуть приїхати із дітьми у центр (на 21 день – прим.), де фахівці паралельно не лише надаватимуть послуги дітям, а й вчитимуть дорослих, як продовжувати реабілітацію вдома.

Нарада3
Нарада3

Окрім того, в оновленому закладі незабаром працюватиме мультидисциплінарна реабілітаційна команда фахівців, яка працюватиме на виїзді.

Тобто буде продовжена амбулаторна реабілітація, яка є зараз, тобто це послуги дітям, які є недалеко, вони приходять на якийсь час і разом із батьками повертаються додому, пояснює Інга Кубей. – А в подальшому ми плануємо запровадити надання послуги виїзною бригадою. Вони зможуть, за потреби, виїздити в будь-який регіон нашої області, провести там консультування дітей і навіть надати поради спеціалістам, які там працюють із дітьми.

До слова, Центр реабілітації і розвитку дитини працюватиме за адресою: вулиця Академіка Сахарова, 2 у Тернополі.

Фото із трансляції наради на сторінці Тернопільська обласна державна адміністрація у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео