Олеся Поліщук

Журналіст з Тернопільщини зробив майже 16 тисяч фото Революції Гідності

0f896abc23a59384

Майже 16 тисяч фото Революції Гідності зробив військовий журналіст, волонтер, розвідник та головний спеціаліст Держархіву Тернопільської області Ігор Крочак. 

Про це повідомляє Суспільне.

Ігор Крочак показав один зі своїх фотоапаратів. Його українські військові дістали зі збитого безпілотника в 2017 році. В той час, пригадує чоловік, він був розвідником на Сході.

– Він здійснив вимушену посадку між нашими та їхніми позиціями. Потім військові дістали цей безпілотник. Це не я робив. Все, що на ньому було – пішло в управління розвідки. А камера була пошкоджена, бо він впав і був неробочий. Я забрав його, – розповів Ігор Крочак.

498403a7bdaf1cb5
498403a7bdaf1cb5

За допомогою іншого апарата міг бачити ворога на відстані майже чотирьох кілометрів.

Ігор Крочак навчався на військового журналіста у Львівському вищому військово-політичному училищі. Проте не закінчив його, бо відмовився вступити в комуністичну партію. У 1991 році працював для українських видань у Вільнюсі, коли Литва здобувала незалежність.

– Із Литви я привіз відеокасету і фотоматеріали про те, як намагалися придушити Литовську Національно-визвольну революцію. Тобто, взяття телецентру, перші жертви, вбиті. Я добирався на перекладних, через Білорусію. Литовці допомогли мені сісти інкогніто на поїзд. У Львові я одразу з вокзалу, бо це ж ще СССР, і мене з цим матеріалом могли забрати, то я добирався до Чорткова, потім в Тернополі касета була розтиражована, знімки також, – поділився споминами журналіст.

Фото, зроблені під час Революції Гідності, Ігор Крочак залишив в обласному архіві, де тепер працює.

– Я виїжджав практично від самого початку побиття студентів, і до самого кінця. І в тяжкі дні, коли на Інститутській йшли розстріли, я теж знімав. Тоді теж працював в архіві, брав відпустку за свій рахунок, тому що відряджень туди не давали. Понад 15-16 тисяч фотографій. Були виставки персональні і в нас в архіві, і в краєзнавчому музеї. Зараз повернувся з війни, то буду впорядковувати і з часом видавати видання, – розповів фотограф.

Нагадаємо, Ігор Крочак родом із села Вовківці Борщівського району. Він автор понад тисячі матеріалів в українських та закордонних виданнях.

Фото з сайту Суспільного

Вибір читачів за тиждень

Відео