Стала відомою справжня дата надання Чорткову статусу міста

08

У часі підготовки до величної події – 500-ліття з часу отримання Чортковом статусу міста, яке чортків'яни святкуватимуть вже у наступному році, відкриваються дедалі цікавіші та цікавіші історичні деталі. Деталі, котрі проливають все більше світла на справжню, невигадану історію славного міста над Серетом.  Одна з таких деталей – встановлення справжньої точної дати отримання Чортковом статусу міста.

Саме тому міський голова Чорткова Володимир Шматько ініціює проведення опитування серед містян: чи підтримуєте ви ідею зміни дати святкування Дня міста на 4 вересня (день, коли Чортків дійсно отримав статус міста), починаючи із 2022 року, чи бажаєте залишити стару дату – 12 липня?

Отож, згідно з дослідженнями журналіста, редактора, педагога Петра Федоришина, Чортків отримав статус міста 4 вересня 1522 року. Про це він пише у своїй книзі «Світло і тіні Чортківських замків»: «Сигізмунд І Старий видає грамоту, у якій сказано: «Року Господнього 1522 Вільно ферія п’ята наступна перед святом Народження Святої Марії. Дана є Світлому Благородному Григорію Чартковському і з його села Чартковіче, що приналежне до землі Галицької повіту Теребовлянського, де знаходиться місто назване, в тевтонському праві заснувати може у формі Канцелярії об’єднаної (AGAD w Warszawie. MK. Ks. 35. – P. 875.)».

Цю ж інформацію знаходимо і в особистому архіві краєзнавця А.В. Боровського: «Запис в Коронній метриці про видану грамоту Єжи Чартковському на те, щоб село Чартковіце в повіті Теребовлянському перевести в статус міста на магдебурзькому праві, 4 вересня 1522 року». 

Обидва дослідники посилаються на запис у Метриці Королівства Польського на 875 сторінці, прикріплюючи фото документу. Оригінал тексту на латині: «Anno Domini MDXXII, Wilne, feria quinta proxima ante festum Natiuitatis sancte Marie, date sunt littere generoso Georgio Czartkowski, ut ex villa sua Czartkowicze appellata in terra Haliciensi et districtu Trembowliensi sitta, oppidi eiusdem nominis in iure theutonico fundare possit. Іn forma Cancellarie consucta». 

Зауважимо, що у випадку встановлення нової дати відзначення Дня міста, у храмовий празник святих апостолів Петра і Павла 12 липня у Чорткові все одно щороку плануватиметься невелика тематична концертна програма.

За інф. ЧМР

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео