Віра Олександрович

Чому на поворот до села Байківці поскаржилися очільникам Тернопільщини (фото)

Сесія11

Безпекою руху автомобільними шляхами Тернопільського району стурбовані політики. Через це депутати районної ради 24 лютого ухвалили особливе звернення.

Цей документ відправлять голові Тернопільської обласної держадміністрації Володимиру Трушу, голові обласної ради Михайлові Головку, начальнику ГУ Національної поліції в області Олександру Богомолу, в. о. начальника обласної Служби автомобільних доріг Миколі Довгошиї. «За» врешті проголосували 44 депутати.

Текст звернення оприлюднив голова райради Віктор Козорог на своїй сторінці у «Фейсбуці» (цитуємо): «…Починаючи з 2016 року на території району триває активний ремонт існуючих автомобільних доріг міжнародного та державного значення. На поточний і наступні роки запланували нові масштабні роботи, зокрема, на автомобільному шляху М-12. Краща якість доріг - це, безумовно, прискорення вантажних і пасажирських перевезень, збільшення комфорту поїздок для наших земляків і туристів, прискорення економічного розвитку краю. Водночас на відремонтованих дорогах суттєво зросло транспортне навантаження та середня швидкість руху, що призводить до збільшення кількості аварій із постраждалими. Часто причиною цього є недостатній рівень інформування про небезпечні ділянки, обмежень швидкості і засобів безпеки на вже відремонтованих дорогах…».

Аварія
Аварія

За даними політиків, лише на повороті зі шляху M-19 до села Байківці в грудні 2020 року сталося відразу дві аварії з людськими жертвами. Трагедії відбулися за сприятливих погодних умов, при нормальному технічному стані авто. Але причиною, крім неуважності водіїв, стала відсутність необхідних для такої ділянки засобів безпеки руху.

«Цей поворот розташований за межами населеного пункту, де не діють обмеження швидкості. Суцільний потік транспорту утруднює в'їзд і виїзд до села Байківці, що є центром ОТГ, шкільного автобусу, медичних, рятувальних і комунальних служб, - йдеться далі в документі. - Таких незручних і небезпечних місць в і поряд з населеними пунктами району на відремонтованих автошляхах - чимало. На відміну від сусідніх країн, зокрема Польщі, Румунії, на швидкісних шляхах Тернопільщини майже немає світлофорів, кругових перехресть, острівців безпеки, радарів вимірювання швидкості та знаків її обмеження».

Аварія2
Аварія2

Через це депутати запропонували чиновникам і відповідним службам виконати низку вкрай необхідних заходів: - запланувати суттєве покращення безпеки перехресть і поворотів у населених пунктах Тернопільського району під час планових ремонтів автошляхів у 2021-2022 роках; - при проектуванні і погодженні проектів ремонту та будівництва автошляхів максимально врахувати європейський досвід і сучасні норми безпеки; - збільшити кількість ділянок контролю швидкості руху, встановити автоматичні радари та відеокамери у аварійно небезпечних місцях; - терміново встановити обмеження швидкості та додаткові засоби безпеки на повороті із шляху М-19 до села Байківці.

Нагадаю, на засіданні не обійшлося без гучних політичних звернень до керівництва держави. Загалом депутати ухвалили понад 30 важливих питань.

Фото зі сторінки Тернопільська районна рада у соціальній мережі «Фейсбук» і відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео