Віра Олександрович

У Тернополі вирішили боротися проти того, що навіть депутати вимовити не можуть (фото)

Сесія1

Аж шість політичних звернень ухвалили на 4-й сесії Тернопільської міської ради сьогодні, 5 березня. Спершу депутати взялися захищати українських патріотів, а пізніше говорили про українську мову і колабораціонізм.

Проект звернення про недопущення зниження важливості української мови у сферах обслуговування та освіті, а також – зменшення міри відповідальності за недотримання аналогічних норм законодавства підготував свободівець Антон Горохівський. Він запропонував колегам відправити цей документ до Президента Володимира Зеленського, Верховної Ради і Кабінету Міністрів. Повний текст звернення оприлюднили на сайті міської ради.

Горохівський
Горохівський

– Ми, депутати Тернопільської міської ради, завжди були послідовними у своїх діях щодо відстоювання та захисту української мови і сьогодні перед нами стоїть ще один виклик – вкотре об’єднатися, щоб не допустити знищення як української мови, так і напрацювань попередніх років, – зачитав з трибуни Антон Горохівський. – Бо саме завдяки мовним квотам і законодавчим ініціативам вдалося утвердити українську мову та забезпечити її поширення. 

Це рішення прийняли, враховуючи висновок постійної комісії міської ради з питань місцевого самоврядування, законності, правопорядку, регламенту та депутатської діяльності. «За» було 40 голосів. Такий результат озвучили члени лічильної комісії, адже системи електронного голосування у залі Українського дому «Перемога» немає.

Сесія2
Сесія2

Цілком логічно після цього депутати взялися до ухвалення іншого звернення щодо прийняття Закону України «Про колабораціонізм». Цей документ також вирішили відправити у Київ до Президента Володимира Зеленського, Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова і Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Козбур
Козбур

Із цим текстом звернення також можна ознайомитися на сайті міської ради. Озвучив його з трибуни свободівець Мар’ян Козбур. Зауважу, слово «колабораціонізм» давалося йому нелегко. Навіть читаючи з папірчика, політик постійно на ньому збивався.

– Деякі громадяни України та юридичні особи сприяли чи продовжують сприяти РФ у здійсненні агресивних дій, розгортанні збройного конфлікту проти України, включаючи підтримку збройних формувань та окупаційних адміністрацій держави-агресора та інші дії, які кваліфікуються як колабораціонізм, – цитував він звернення. – Колабораціонізм як явище підриває національну безпеку України та становить безпосередню загрозу державному суверенітету, територіальній цілісності, конституційному ладу та іншим національним інтересам України.

До речі, у тексті йдеться, що депутати підготували це звернення, виходячи з інтересів жителів Тернопільської територіальної громади та України в цілому. Цього разу у залі знайшлося 38 голосів «за». Про решту політичних звернень читайте на «Терені» згодом.

Фото із трансляції засідання на сторінці Тернопільської міської ради у соціальній мережі «Фейсбук» 

Вибір читачів за тиждень

Відео