Олеся Поліщук

Бережанське скло може знову з’явитися на прилавках магазинів

157577825_10222170896693597_1244902967172858114_n

У Бережанах на Тернопільщині незабаром може відновитися виготовлення виробів зі скла.

- Це не ідея відновлення самого Бережанського склозаводу, це ідея створення мануфактури по виготовленню скла та скляної продукції, - написав на своїй сторінці в Фейсбук Бережанський міський голова Ростислав Бортник.

Ініціативу відродження склодувної традиції Бережан, мер жартома назвав «Бережанське скло, або пробудження Фенікса», а, заодно, поцікавився чи ще є люди, які працювали на заводі: склодуви, майстри по печах, порізці та загартуванні скла, інші спеціалісти та фахівці, які б були зацікавлені у такому відроджені.

За Союзу бренд «Бережанське скло» був відомий далеко за межами України.

Бережанський склозавод був заснований в 1961 році. Спеціалізувався на виробництві посуду, розсіювачів для побутових світильників, кахелю тощо. Основним способом виробництва було ручне видування й декорування.

В асортименті підприємства було близько 500 видів продукції. Вироби експортувалися до Німеччини, Болгарії, Молдови, Росії, Латвії та інших країн.

І хоч завод припинив роботу в 2011 році, набори склянок та фужерів з Бережан ще досі можна знайти у сервантах дбайливих господинь, і навіть, придбати на онлайн-аукціонах.

Олеся Поліщук

Фото з фейсбук-сторінки Ростислава Бортника

Вибір читачів за тиждень

Відео