Орест Сарматський

В Україні ніша переробки та доробки картоплі практично порожня – експерт (Агроновини)

Україна вирощує досить багато картоплі. Однак на переробку надходить дуже маленький її відсоток. 

Водночас, варіантів переробки картоплі неймовірно багато і всі вони могли б стати непоганим бізнесом, оскільки ніша в Україні практично порожня.

Про це розповів Олесь Капітанчук, директор компанії «Толсма Текнік», передає agri-gator.com.ua.

– Україна виробляє досить багато картоплі, але, на жаль, дуже маленький відсоток її йде на переробку. Я переконаний: якщо зростатиме кількість переробленого продукту – це позитивно вплине на галузь загалом, – повідомляє Капітанчук.

За його словами, існує декілька варіантів переробки. Перша група – це масові продукти, які можна виробити з картоплі і продавати як на ринку, так і іншим виробничим галузям. Друга – продукти які можна продавати через HoReCa. А це і ресторани, і кафе, і готелі. Третя група – це ті продукти, які продаються через супермаркети.

Перший з масових продуктів — це картопляний крохмаль, який досить відомий українським споживачам. Взагалі, в Україні є 2 дуже потужних заводи, але один з них не працює. З діючих є тільки завод на Чернігівщині. Є ще кілька дрібніших виробників.

На думку Олеся Капітанчука, ще один продукт який може стати масовим в Україні – це сухе картопляне пюре (пластівці з картоплі). З його точки зору – це надзвичайно цікавий продукт. За оцінками він має значний експортний потенціал. Зростає і його внутрішнє споживання.

– Переваги такого пюре – не дуже якісні продукти можна переробити на продукт якісний. Хоча, якщо орієнтуватись на масове виробництво, то для такої переробки картоплю краще вирощувати спеціально для цього виробництва. Цей продукт легко транспортується і зберігається. А ще на нього є великий світовий попит, – пояснює спеціаліст. 

Слід зауважити, що картопля фрі — цей продукт сьогодні переважно імпортується в Україну. Хоча є виробництво в Чернігівській області. Виробництво картоплі фрі має дуже великий потенціал. Однак через коронавірус споживання цього продукту трохи «просіло», як в Європі, так і в Україні. Але перспективи він має великі і на внутрішньому і на зовнішньому ринках, особливо для експорту до країн Північної Африки чи Азії.

– Чипси – продукт відомий українцям. На сьогодні в Україні працює 3 заводи з виробництва чипсів. І незабаром їх буде ще більше. Дедалі більшої популярності на ринку України набирають так звані «напівфабрикати» з картоплі. Страви, які потрібно «тільки підігріти». Однак їх виробництво тільки починається. Це продукт який вже пройшов термічну обробку. Термін його реалізації в середньому 3 тижні. Картопля по-селянськи, по-паризьки, картопля з молоком, картопляні ковбаси — новий продукт. Це можуть бути дуже цікаві пропозиції для кафе і ресторанів, – вважає Капітанчук. 

Проте, всі перераховані варіанти переробки картоплі вимагають великих інвестицій. Переробка картоплі — це не так легко, як багато хто вважає. Найпростішим з варіантів переробки та доробки продукції — є пакування картоплі, яка пройшла суху чистку.

Джерело: аgravery.com 

Загроз для озимих зернових немає 

На сьогодні озимі культури знаходяться у стані зимового спокою, загрозливих явищ для перезимівлі їх на території країни не спостерігається.

Про це свідчать дані аналітичної довідки про агрометеорологічні умови та стан посівів в Україні, передає прес-служба НААН.

— За спостереженнями Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН замерзлий ґрунт нівелює негативну дію високого снігового покриву. Інтенсивне танення верхнього шару снігу за денних температур 5-9°С тепла зумовило утворення снігової кірки (насту) товщиною до 10 мм, — йдеться в повідомленні. 

Снігова кірка знаходиться всередині снігового покриву: рослини покриває сніг висотою 5-6 см, вище — снігова кірка і знову сніг висотою до 15 см крупнозернистої структури.

Поки що загроз для озимих зернових немає, однак при подальшому насиченні водою від танення снігу та поверненні морозів може утворитися льодова кірка.

Джерело: аgravery.com

Вибір читачів за тиждень

Відео