Олеся Поліщук

Монахиня з Тернополя захистила кандидатську дисертацію

a207345e2f20fc2f59e70cec8e9cfa9b

Монахиня з Тернополя сестра Світлана Турків успішно захистила кандидатську дисертацію на тему «Діяльність сестер Чину Святого Василія Великого у Східній Галичині наприкінці ХІХ - у першій половині ХХ століть».

 Про це повідомили у  пресслужбі ТНПУ.

Науковий керівник дослідження доктор історичних наук, професор Іван Зуляк.

– У дослідженні проаналізовано організаційні засади функціонування монастирів сестер ЧСВВ наприкінці ХІХ – у першій половині ХХ ст., їхнє становлення та структуру. Досліджено специфіку розвитку чернечого життя наприкінці ХVІІІ–ХІХ ст., серед яких найвагоміше значення мали Йосифінські реформи (1780–1790 рр.), йдеться в анотації до дисертації.

Науковець дослідила діяльність сестер Чину Святого Василія Великого у сфері виховання і навчання дівчат в інтернатах, опіки дітей у сиротинцях, які створювалися при монастирях, і захоронках (дошкільних навчальних закладах) та інші види суспільної допомоги. Досліджено особливості діяльності монастирів сестер ЧСВВ у роки Другої світової війни.

За відгуками офіційних опонентів дослідження, наукова новизна дисертації очевидна, адже вона увібрала в себе різноманітні бачення, наукові оцінки та концепції, опирається на доволі солідну джерельну базу. Світлана Турків провела кропітку роботу щодо збору архівних документів, численної кількості різноманітних джерел та спогадів очевидців подій.

Фото ТНПУ

Вибір читачів за тиждень

Відео