Віра Олександрович

Чи варто відправляти школярів на дострокові канікули, у Тернополі вирішать 18 березня

Снимок

«Чи закриють школи на карантин?», «Може, оголосять канікули?», «Чи введуть додаткові обмеження для бізнесу?», «Коли варто чекати на локдаун і зупинку транспорту?». Ці та інші питання нині найбільше тривожать жителів Тернопільської громади. Відповідь на них ми, швидше за все, дізнаємося вже завтра, 18 березня. Адже вранці у четвер має відбутися термінове засідання міського оперативного Штабу з подолання надзвичайної ситуації. Про це сьогодні, 17 березня, повідомив міський голова Сергій Надал.

За даними епідеміологів, на даний час ситуація із захворюваністю на COVID-19 класифікується як неблагополучна, каже він. Область перебуває у «помаранчевій» зону карантину. Ми спостерігаємо зараз стійку тенденцію до ускладнення. Це проявляється в зростанні захворюваності, показників інцидентності, перевищенні порогових значень для грипу, ГРВІ та COVID-19. Ми бачимо зростання числа госпіталізацій, причому стає все більше пацієнтів, які потребують кисневої підтримки.

Якщо таке зростання спостерігатиметься і надалі, то, на думку мера, дійсно є загроза в найближчому часі потрапити у «червону» зону епідемічної небезпеки.

Останнім часом є багато інформації від контролюючих органів про суб’єктів господарювання, які працюють, порушуючи умови карантину, чим створюють умови для збільшення кількості хворих, додає міський голова. Тому сьогодні ми рекомендуємо правоохоронцям спільно зі службами міської ради здійснити додаткові заходи впливу на порушників. Так, ми завжди підтримували підприємців, але якщо не хочемо потрапити у «червону» зону, то змушені зараз вимагати дотримання усіх карантинних вимог. Хтось в особистому житті, хтось у своїх трудових колективах.

Сергій Надал знає, що в багатьох обласних центрах уже перевели учнів 5-11 класів на дистанційне навчання. Власне, це є однією з рекомендацій Міністерства охорони здоров’я. Чи буде таке у нас, залежатиме від рішення Штабу.

На останньому засіданні Штабу, після консультацій з медиками та освітянами, ми вирішили продовжувати звичний освітній процес у школах, додає мер. Тому навчальні заклади працювали, окрім окремих шкіл або класів, де були перевищені показники захворюваності серед дітей і вчителів. Нагадаю, навчання проводили лише в межах однієї групи чи одного класу. Масові загально-шкільні і позашкільні заходи були під забороною.

І як тільки з’являлося повідомлення про ймовірний перехід на дистанційне навчання, батьки відразу починали просити міську владу не вводити його. До слова, сьогодні у двох школах (№№3 і 10 – прим.) учні 5-11 класів уже навчалися дистанційно. Це сталося через зростання числа інфікованих серед учителів. Також у Тернополі дистанційно навчалися діти 21-го окремого класу. До того ж, у 4-х дошкільних установах (№№21, 22, 29 і 38 – прим.) закрили на карантин по одній групі.

Ми йшли на такі кроки, якщо захворів вихователь, пояснює пан Надал. Тоді відповідну групу відправляли на самоізоляцію. Щодо свіжої статистики інфікування серед учнів і педагогів, то зараз маємо 52 хворих вчителя із гострими респіраторно-вірусними інфекціями (ГРВІ) та грипом і 80 - із COVID-19. Серед учнів цифри інші: 1700 хворих на ГРВІ і 37 на коронавірус.

За словами мера, якщо ситуація із захворюваністю буде стабільною, канікули у школах Тернополя розпочнуться, як і планували, 29 березня і триватимуть тиждень. Якщо ж відбудеться «сплеск», то діти можуть піти на канікули вже 22 числа, а повернення до школи залежатиме від подальшої картини із захворюваністю.

Під час загострення пандемії особливо актуальним є питання роботи громадського транспорту. Нагадаю, Кабмін обмежив кількість пасажирів, тому люди нарікають, що іноді не можуть вчасно доїхати на роботу чи навчання, продовжує Сергій Надал. – Дехто пропонує наказом зменшити кількість пільговиків у транспорті. Рішення цього питання ми також будемо шукати завтра спільно з експертами.

До речі, транспортні компанії приватні перевізники та комунальні підприємства також звернулися до міської влади з проханням врегулювати вище зазначені питання.

Фото зі сторінки Сергія Надала у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео