Віра Олександрович

На Тернопільщині хочуть розмістити ще одну військову частину

Облрада (1)

Звернення щодо розпорядження землями за межами населених пунктів підтримали у Тернопільській обласній раді. Також на 2-й сесії погодилися на фінансування Українського товариства сліпих і розміщення військової частини у Копичинцях.

Нагадаємо, це засідання відбулося 17 березня. У порядку денному було 66 питань. Загалом депутати того дня працювали понад 3 години.

Президія
Президія

Насамперед депутати закликали Верховну Раду невідкладно прийняти в 2-му читанні і «в цілому» законопроекти №2194 та 2195, які нарешті мали б повернути громадам право розпоряджатися землею за межами населених пунктів.

У цьому зверненні йдеться (цитуємо): «Ми переконані, що люди мають право бути господарями на своїй землі, до того ж, без цього рішення парламенту неможливо завершити процес земельної децентралізації та забезпечити справжнє самоврядування. Хочемо нагадати, що починаючи із 2002 року нашими землями управляють призначені чиновники, які розпоряджалися нею без урахування інтересів людей і розвели корупцію в земельній сфері, відкинувши на роки наш регіон у розвитку. Тому наголошуємо: жоден чиновник із Києва не має жодного права й не повинен розпоряджатися полями й сінокосами в нас, на Тернопільщині. Лише громади мають вирішувати, що робити з землею: продавати чи здавати в оренду. А все зароблене повинно йти в місцеві бюджети на потреби людей, а не осідати в кишенях чиновників…» 

Саме тому, на думку депутатів, після передачі земель громадам, аукціони, мають проходити в режимі онлайн, як і передбачили у законопроекті №2195. Мовляв, це – найбільш ефективний спосіб забезпечити прозорі торги та отримати найвищу ціну за право власності, чи користування землею. «Закликаємо всі політичні сили у Верховній Раді діяти в інтересах місцевого самоврядування при ухвалені важливих для людей законопроектів», – йдеться у зверненні.

Також на сесії підтримали проекти «Про розгляд звернення Львівської обласної ради до Кабінету Міністрів щодо відновлення фінансування з державного бюджету утримання невиробничих структур Українського товариства сліпих». Із повним текстом документу можна ознайомитися ТУТ.

Звернення про «Про розгляд рішення Копичинецької міської ради Чортківського району від 27 січня 2021 р. за №172 «Про звернення депутатів Копичинецької міської ради Тернопільської області до Тернопільської обласної ради та Тернопільської обласної держадміністрації щодо розміщення військової частини у м. Копичинці» також отримало необхідну кількість голосів. Із повним текстом документу можна ознайомитися ТУТ. 

До речі, останнє звернення відправили у Київ – Президенту Володимиру Зеленському, а також у Міністерства оборони і юстиції. Їх попросили розмістити військову частину у приміщенні Копичинецької виправної колонії. Вона наразі не функціонує, хоча територію охороняють. І там є вся необхідна матеріальна база для розміщення військових: кілька будівель, стрільбище і 4 свердловини. Що цікаво, ініціатива розмістити на території виправної колонії військову частину спершу надійшла від міського голови Павла Лосика.

Фото з сайту обласної ради 

Вибір читачів за тиждень

Відео