Як зробити виготовлення морозива справою життя, знає ця тернополянка 

unnamed (1)

Яйця, вершки та молоко. Ось і все, з чого складається морозиво. А ще ягоди, фрукти, горіхи, шоколад та інші деталі для смаку. Саме таке морозиво виготовляє тернополянка Світлана Адамів, назвавши його «Огого». Усе почалося із холодних солодощів для себе, а карантин минулого року підштовхнув до того, щоби перетворити хобі у власну справу, тож тепер пані Світлана тішить морозивом із незвичними смаковими поєднаннями багатьох тернополян. 

Співрозмовниця каже, що спершу варто звикнути — натуральне морозиво і смаком, і виглядом відрізняється від магазинного. Натуральний запах не настільки сильний, проте цікавіший, ніж хімічний, теж із кольором — у натурального морозива спокійні барви, смак таких ласощів розкривається поступово, проте набагато складніший за суцільний цукор та консерванти морозива з упакування. Цікаво, що зберігати домашнє морозиво слід при мінус вісімнадцяти, та ще й не довше, ніж два тижні. Але пані Світлана сміється, що стільки морозиво зазвичай не живе, бо з’їдають його надзвичайно швидко. До речі, домашнє морозиво тане набагато скоріше за магазинне, тож подавати його потрібно буквально за мить до того, як братися за споживання. А ще, на відміну від стандартного магазинного, у власноруч зробленого купа незвичайних смаків — яблучний, грушевий, гарбузовий, м’ятний... Але детальніше про все це у розмові.

6Y6A0386(1)
6Y6A0386(1)

— Доброго дня, пані Світлано. Прочитала, що ваше улюблене морозиво — крем-брюле. Тож почнемо із нього, а точніше з рецептів. Як ви вийшли на перепис ідеального крем-брюле? 

— І вам доброго дня. Направду, люблю крем-брюле ще з далекого дитинства. Завжди надавала йому перевагу, бо ж так подобався насичено-густий карамельний смак. 

Якось так склалося, що перших два роки, коли з чоловіком робили морозиво виключно для особистого частування, ми практично не експериментували зі смаковою гамою, оскільки боялися щось зіпсувати. Ми випробовували ті рецепти, які були запропоновані у збірнику рецептів, а ось крем-брюле, на жаль, серед них не було. До моменту створення «нашого крем-брюле» я вже інтуїтивно відчувала, який рецепт буде вдалим, а якщо щось потрібно, могла б на око скоригувати. Тому, коли зробила перше відеречко крем-брюле, навіть не покуштувавши дома, зразу ж взяли його в гості, й там пробували всі разом. Я аніскілечки не сумнівалася, що воно буде надзвичайним.

— Скільки практики потрібно, щоби опанувати якийсь із рецептів морозива? 

— Правду кажучи, рецепт морозива не є точною наукою. Тобто основні інгредієнти додаю, зберігаючи пропорції, а ось складники для смаку регулюю, зважаючи на вподобання. Іноді, як з крем-брюле, все вийшло без випробовувань, інші рецепти іноді коригують гості (я б сказала, що вони перебірливі, але мені це на руку) (сміється — І.В.). А є рецепти, які я раз спробувала, й примусити себе до них повернутися ніяк не можу, хоча й розумію, що саме там треба поміняти. 

unnamed (5)
unnamed (5)

Стандартні рецепти такі, щоби смак морозива сподобався і тим, хто любитель солодкого, і тим, хто любить кисленьке. Іноді люди, які замовляють морозиво, самі вказують, що хочуть менше цукру, чи більше ванілі або ж більш вираженого смаку, як, наприклад у морозива з лайму чи лимона. В індивідуальному порядку всі ці корективи у рецепт внести дуже просто та легко. 

— Ви створюєте шоколадно-кунжутне щастя, солодковершковий пломбір із солоними вкрапленнями та дрібними горішками та багато іншого. Як ви вигадуєте смаки? 

— Не повірите (сміється — І.В.). Зазвичай, коли немає тих інгредієнтів, які потрібні для улюбленого смаку, або ж лежать ківі, то в голові пролітає думка: «Ми ще не робили морозиво з ківі». Так ми перепробували всі ягоди-фрукти, які були у нашому холодильнику. Так само з’явилося морозиво з черешні, при тому, що магазинного варіанту морозива з черешні я ніколи не куштувала й не бачила в навіть.

— Як приходите до того чи іншого поєднання інгредієнтів?

— Щось можу прочитати, іноді підглянути в інтернеті, але найвдаліші варіанти народжуються із власних проб і помилок. Ми маємо цілий «підрозділ» родичів і друзів, котрі готові пробувати, радити, підказувати, рекомендувати. Наступним експериментом має стати морозиво з пікантним сиром Gorgonzola.

unnamed (6)
unnamed (6)

— До речі, якщо під час випікання бісквіту не варто відкривати духовку, аби він не впав, то що категорично не треба робити під час приготування морозива? 

— Не можна поблизу тримати дітей (сміється — І.В.), бо скільки б не робила морозива, — для них завжди недостатньо.

— Який із етапів створення холодних ласощів вимагає найбільшої концентрації?

— Я б сказала, що всі етапи важливі та кропіткі, але завжди найбільше граюся з точним відділенням жовтків, ретельним очищуванням ягід та фруктів. Найзосередженіше перебираю горіхи та відділяю кісточки — дуже не люблю, коли у випічці попадаються шкарлупки або ж кісточки, бо так є ризик попсувати зуби, тому для мене цей етап дуже відповідальний. 

— Для мене було несподіванкою дізнатися, що для того, аби морозиво вдалося, треба чекати 12 годин на правильне заморожування. А що таке правильне замороження? 

— Насправді правильне заморожування — це скоріше про ідеально сформовані кульки у креманці, ніж про смак. Консистенція морозива зразу після виготовлення буде нагадувати те, яке зазвичай дають діткам — охолоджене та ледь підтале, воно готове до вживання, проте смак ледь інший, аніж після повного заморожування, я б сказала — не таким насиченим.

unnamed (8)
unnamed (8)

— Прочитала, що за виготовлення морозива ви часто беретеся вночі. А є у вас якісь ритуали, пов’язані із його створенням? 

— Ритуалів як таких нема, проте обов’язково має бути відерко свого морозива, щоби потім вночі не довелося ще й для себе робити (сміється — І.В.).

— Ви розповідали, що недавно куштували морозиво із білих грибів. А яке найекзотичніше морозиво ви пробували? 

— Морозиво з білих грибів — апогей експериментів зі смаком особисто для мене, бо це точно не той продукт, з яким асоціюється морозиво. Проте я скоріше консерватор, який любить пробувати різне, але для родини готую морозиво із традиційними смаками, котрі стали улюбленими. 

Якщо говорити про екзотичні фрукти, які доступні у нас, то найсмачніше морозиво виходить з манго. У такого буде і яскравий приємний колір, і цікавий смак, і оригінальний присмак. Але, звісно, манго потрібно купувати не у супермаркеті, тому що там практично немає зрілих фруктів. 

Своєрідним відкриттям було морозиво з яблук. Мені не раз траплялися рецепти морозива із пюре печених яблук (як і в зефірі). А ось у той день до нас прийшли непередбачені гості і, як на зло, ні фруктів не було, ні морозива (яке в нас взагалі виїдається дуже швидко). Довелося викручуватися на ходу, а оскільки часу на запікання яблук не було, тож використала сирі. Для мене експеримент був неординарним, оскільки яблучний смак морозива взагалі не знайомий і навіть важко його порівняти з іншими смаками. Гості спочатку навіть не зрозуміли, що то яблука, але морозива під кінець вечора не залишилось... 

— Ви часто використовуєте інгредієнти, вирощені власноруч. Розкажіть, що у морозиво відправляєте просто з городу? 

— Після вашого запитання відчула себе справжньою ґаздинею, але, якщо чесно, город — то не моє. М’ята якимось чином «витримує» моє невтручання у її життя і така завжди свіженька, бо я щодня общипую її до морозива (сміється — І.В). Черешневе морозиво, яке було надзвичайно популярне влітку, робила виключно з нашої черешні, яка цього року вперше вродила й то так рясно, що аж спровокувала ідею приготувати із нею морозиво. Спробувала створити морозиво з лохини, і зразу ж купила собі кущик, подивимося, чи зможу зібрати хоч трішки врожаю. Горіхи та яйця, що використовуємо до морозива, теж домашні, правда з цим вже допомагають батьки.

— Ви плануєте приготувати броколі, шпинат і буряк. Отже, морозиво — то не тільки солодощі? 

— Броколі, шпинат, буряк, морква — це найкращі натуральні барвники, із ними виходить своєрідна вітамінно-кольорова бомба, але обов’язково солодка, бо, коли не солодка, то це не морозиво, а заморожений соус (сміється — І.В). Гарбуз — це типовий овоч, який ми звикли їсти у солодким частіше ніж солоним, тому в нашому меню з’явилося гарбузове парфе з корицею.

unnamed (7)
unnamed (7)

— До речі, чи всі фрукти й овочі годяться для використання?

— Усі! І я в цьому переконалася ще раз, коли спробувала приготувати морозиво із кавуна. Спочатку була переконана, що воно вийде ніяким, а коли спробувала приготувати морозиво із ним, то й сама дивувалася, чому так не вірила в цей інгредієнт. 

Чесно зізнаюся, ще не пробувала робити морозиво з винограду. Минулого літа була така довга пора персиків, що й геть забула про свої виноградні плани. 

У мене всі в сім’ї обожнюють хурму, навіть не знаю, як ми раніше не додумалися з неї робити морозиво. Це настільки смачно, колоритно і корисно, що це морозиво стало одним з наших улюблених.

— Які продукти категорично не варто поєднувати? 

— Я б сказала, що нема таких поєднань, проте, можливо, на такі не натрапила. Проте існують інгредієнти, з якими потрібно бути обережнішими. 

— Цікаво, чи є у вас рецепт, котрий давно хочеться спробувати втілити в життя? 

— Усі мої рецепти можна поділити на чотири великі категорії, які відрізняються між собою технологічними процесами і інгредієнтами, і навіть якщо я ще не готувала якогось морозива чи не пробувала у використанні той чи інший фрукт, я все одно розумію, як я маю це морозиво робити, і яка послідовність дій. А ось морозиво, яке я мрію зробити, поки ще не потрапляє до жодної з цих категорій, це щось нове і незвідане для мене. Але кущики лаванди я вже посадила (сміється — І.В.).

Інна Віконська

Фото надала Світлана Адамів

Вибір читачів за тиждень

Відео