Віра Олександрович

Близько 500 юнаків планують відправити до армії з Тернопільщини

Пресконференція

Близько 500 юнаків планують відправити до лав Збройних сил України з Тернопільської області. Краяни мають шанс потрапити у різні військові частини, окрім тих, що залучені до проведення операції Об'єднаних сил. 

Нагадаємо, черговий призов громадян на військову службу у нашій державі триватиме із квітня до кінця червня. Як повідомили у Тернопільській обласній державній адміністрації, вони сподіваються на успішне проведення призовної кампанії.

Демянчук
Демянчук

Торік під час призову від виконання свого обов’язку відмовлялися одиниці, каже перший заступник голови обласної держадміністрації Ігор Дем’янчук. – У центрах комплектування також докладали значних зусиль. Як на мене, ми нині маємо створити у суспільстві такий патріотичний настрій, щоб молоді люди не лише із радістю йшли до армії, а й приходили, аби перевірити своє перебування на обліку.

Отже, на строкову військову службу призивають придатних для цього за станом здоров'я громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповниться 18 років, і старших осіб, які не досягнули 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

Усі призовники будуть перебувати у пунктах тимчасової дислокації, каже т. в. о. військового комісара Тернопільського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки підполковник Микола Бойко. Юнаків переправлятимуть у навчальні сектори, де вони здобуватимуть спеціальності, відповідно до своєї освіти. Після чого їх розділять між військовими частинами як в Тернопільській області, так і за її межами.

Також під час брифінгу наголосили про адміністративну відповідальність, за порушення правил військового обліку, неявку за викликом до військкомату без поважних причин.

Дмитрів
Дмитрів

Питання щодо надання відстрочок від призову вирішується на засіданні призовних комісій, – пояснює начальник відділу призову Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, підполковник Юрій Дмитрів. – До уваги беруться документи, які подав сам призовник. Тобто якщо призовник навчається у тому чи іншому закладі чи одружений, має дітей і сам собі вирішує, що він не підлягає черговому призову, мають подавати документи особисто у Територіальний центр комплектування. Їх оформляють і подають на засідання призовної комісії. Лише тоді буде остаточне рішення щодо долі призовника. 

Як наголосив Микола Бойко, строковиків до участі у проведенні операції Об'єднаних сил на сході України не залучають.

Довідка. За результатами осіннього призову на Тернопільщині порушили 6 кримінальних справ. Лише в одній справі суд прийняв рішення про обмеження волі. За порушення правил військового обліку, неявку за викликом до військкомату без поважних причин, адміністративна відповідальність становить від 5-ти до 7 неоподаткованих мінімумів, тобто від 85 до 115 грн. За вчинене повторне правопорушення призначають штраф від 10 до 15 неоподаткованих мінімумів, тобто від 170 до 255 грн. За неприбуття на відправку в Україні передбачили кримінальну відповідальність – до 3-х років позбавлення волі.

Фото з трансляції пресконференції на сторінці Тернопільська обласна державна адміністрація

Вибір читачів за тиждень

Відео