Віра Олександрович

За яких умов на Тернопільщині можуть ввести «червоний» рівень епіднебезпеки

Чайчук

У «помаранчевій» зоні епіднебезпеки поки що залишається Тернопільщина. Утім, все може змінитися на гірше. І тоді ми, як і наші сусіди, будемо змушені звикати до локдауну.

Нагадаємо, екстрене засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС) відбулося в обласній держадміністрації вчора, 23 березня. І там фахівці та чиновники ОДА ухвалили кілька важливих рішень. Йшлося і про вірогідність потрапляння нашого краю у «червону» зону.

– Це може статися у разі перевищення впродовж трьох днів 2-х або більше показників, зауважила тоді головна санітарна лікарка Тернопільщини Оксана Чайчук. – Сьогодні епідемпоріг уже становить 204,5%. Окрім того, коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2 – 19,5 %. І це – при граничному значенні не більш як 20%.

За її даними, наша область уже «випередила» деякі показники, визначені Кабміном. Рятує нас лише те, що решта статистики – цілком задовільна. Це можна простежити у таблиці.

Таблиця
Таблиця

Медики під час засідання озвучили такі дані:

- середня кількість тестувань методом ПЛР та експрес-тестами на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2 протягом останніх 7 днів на 100 тис. населення – 1661 (при граничному значенні – не менш як 300); - кількість госпіталізованих із підтвердженим і підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх 7 днів на 100 тис. населення – 60,7 (при граничному значенні – не більш як 60); - рівень зростання загальної кількості госпіталізованих із підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх 7 днів порівняно з попереднім аналогічним періодом – 7,0 (при граничному значенні – не більш як 50); - завантаженість ліжок, забезпечених подачею медичного кисню у закладах охорони здоров’я – 42,5% (при граничному значенні не більш як – 65%).

Нагадаємо, комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при обласній держадміністрації рекомендувала органам місцевого самоврядування посилити обмежувальних заходів на своїх адмінтериторіях. Тим паче, закон тепер це дозволяє.

Фото з трансляції засідання, яку вела телекомпанія intb.te.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео