Віра Олександрович

Прокуратура через суд добилася повернення Тернопільській громаді скандальної ділянки на вулиці Живова

Земля

Скасування у суді рішення про надання в оренду земельної ділянки на вул. Живова у Тернополі добилися прокурори. Тепер цю землю мають повернути громаді. 

Позов Тернопільської обласної прокуратури в інтересах держави до Тернопільської міської ради та ПП «Нива&К» задоволили сьогодні, 25 березня. Що цікаво, у Господарському суді Тернопільщини цю справу розглядали майже 2 роки!

Нагадаємо, ще 2 жовтня 2016 р. у Господарському суді Тернопільщини визнали право власності на приміщення «Криті торгові ряди», загальною площею 1274,2 кв. м, що охоплюють металевий ангар з кіосками у кількості 64 шт. і ряд кіосків у кількості 56 шт., розташовані на куті вулиць Живова і Шептицького, за вище вказаним приватним підприємством («Нива&К» зареєстроване за адресою: вул. Чумацька, 14, прим. 1, м. Тернопіль, код 31602695 – прим.). Пов’язували тоді цю фірму із місцевим бізнесменом Михайлом Гладким. За принципової позиції прокуратури, рішення суду було скасоване в апеляційному порядку. Наступним кроком прокуратури Тернопільщини було звернення до суду із позовом про скасування державної реєстрації речових прав та обтяжень на нерухоме майно. Схоже, тепер у цій тяганині нарешті поставили крапку.

– Суд задоволив позов прокуратури, за яким визнали незаконними і скасували рішення про передачу в оренду приватному підприємству земельної ділянки комунальної власності площею 0,1202 га, – кажуть у прокуратурі. – Нагадаємо, цю землю передавали для обслуговування критих торгових рядів на перехресті вул. Живова і Митрополита Шептицького, рішенням про об'єднання її з іншою земельною ділянкою. 

Окрім того, суддя визнав недійсним договір оренди землі і додаткову угоду. Відповідно, державну реєстрацію за приватним підприємством речового права на землю (кадастровий номер 6110100000:12:017:0134) скасували із одночасним припиненням права її оренди. Стосується це рішення і реєстрації декларації про готовність об’єкта до експлуатації.

– Земельну ділянку площею 0,1202 га, нормативна грошова оцінка якої становить 1,7 млн грн, зобов'язали повернути Тернопільській міській територіальній громаді, – наголошують у прокуратурі. – Зауважимо, зазначений позов став наступним кроком після скасування за апеляційною скаргою обласної прокуратури рішення суду про визнання за ПП «Нива&К» права власності на вказаний об’єкт нерухомого майна, що стало підставою для передачі в оренду земельної ділянки без проведення земельних торгів.

До слова, до набрання цим рішенням законної сили діє ухвала суду про забезпечення позову від 24.03.2021 р., якою Тернопільській міській раді, ПП «Нива&К», а також будь-яким іншим особам, у тому числі суб’єктам державної реєстрації прав і державним реєстраторам прав на нерухоме майно, державним кадастровим реєстраторам заборонили вчиняти будь-які дії, спрямовані на об’єднання, поділ, набуття, зміну або припинення речових прав на земельну ділянку за кадастровим номером 6110100000:12:017:0134.

Фото надані пресслужбою обласної прокуратури

Вибір читачів за тиждень

Відео