Орест Сарматський

Аграрії викидають урожай зіпсованої цибулі (Агроновини)

2601 (Copy)

У Генічеському районі Херсонщини на узбіччі тутешньої автотраси хтось викинув кілька тонн пророслої цибулі.

Про це повідомляє golos.com.ua.

- Викинута цибуля утворила два здоровезні «кургани». Огляд прилеглої до дороги території це, звичайно, не поліпшує, та й «аромати» на під'їздах специфічні. Тож автолюбителі у соціальних мережах закликають знайти розкидача сміття, й зобов'язати його вивезти на полігон для утилізації побутових відходів вітамінну продукцію, що перетворилася на непотріб, — йдеться в повідомленні. Однак проблема в тому, що такі купи на Херсонщині виростають повсюдно: то гнилі томати на пустирищі вигорнуть, то біля стихійного ринку купу непроданих кавунів залишать.

Резонанс у громадах — відповідний. Зазначається, що з цибулею те саме — восени закупівельні ціни на цей популярний овоч з «борщового набору» виявилися занизькими.

Аграрії притримали його, але відчутного подорожчання продукції не сталося — її зібрали вдосталь. Тож цибуля псується, і її починають викидати будь-де, аби лише не платити за утилізацію.

- Восени за кілограм цибулі давали жалюгідні 2-3 гривні. Ще й попит зменшився. У нашому господарстві її виростили 1,5 тис. тонн, а до 350 тонн досі лежить на зберіганні. Вона в холодильниках, тож псується менше. Але біда в тому, що така ж проблема із капустою та буряком. Упродовж зими закупівельні ціни зросли, але незначно, — розповідає Леонід Кириченко, директор фермерського господарства «Зоря Каховщини» (Каховський район).

За його словами, за подібний товар, тільки із-за кордону, просять «захмарні» суми. За цвітну капусту восени платили по 7 грн/кг, а нині у супермаркетах продають імпортну цвітну капусту, тільки по 120 грн/кг.

Джерело: Agravery.com.

   

Протягом року гречка подорожчала на третину

2602 (Copy)
2602 (Copy)

З лютого 2020 року гречана крупа подорожчала на 34,4% і у лютому 2021 року в середньому коштувала 38,3 грн/кг.

Про це свідчать дані Державної служби статистики. З лютого 2020 року по лютий 2021 року рис здорожчав на 11,3% — до 24,9 грн/кг. Манна крупа зросла у ціні на 28% — до 16,8 грн/кг, ячна — на 25,6% — до 14,2 грн/кг. Серед бакалійних товарів з лютого 2020 року по лютий 2021 року подешевшало лише пшоно на 19,1%, до 17,9 грн/кг. Борошно пшеничне зросло у ціні на 23% — до 13,7 грн/кг. Цукор здорожчав на 63,6% — до 23,1 грн/кг. Ціна на соняшникову олію зросла на 38,6% — до 47,5 грн/л.

Джерело: Agravery.com.

Вибір читачів за тиждень

Відео