Віра Олександрович

На Тернопільщині 59 жителів краю перестали приховувати свої доходи

Декларація

Одноосібники на Тернопільщині активно декларують свої неоподатковані доходи. Наразі встигли долучитися 59 жителів краю, які надають послуги із обробітку чи збору урожаю.

Про це повідомили у Секторі інформаційної взаємодії Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Упродовж І-го кварталу 2021-го жителі Тернопільщини, які зобов’язані задекларувати отримані торік доходи, подали 1 244 декларації, - звітують у податковій. - Вони заявили про отримання 5,3 млн грн доходу. Сума нарахованих податкових зобов’язань склала 962,5 тис. грн податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та 80,2 тис. грн військового збору. Причому до декларування залучили 59 жителів краю, які надають послуги із обробітку, збору урожаю тощо.

Нагадаємо, порядок декларування доходів, одержаних фізичними особами, регулюється нормами Податкового кодексу України (ПКУ). Тож подавати декларації про майновий стан і доходи необхідно одноосібникам, які самостійно обробляють власні земельні ділянки чи паї, загальною площею понад 2 гектари та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції.

- Варто мати на увазі, що при отриманні у 2020 році доходів від надання в оренду (суборенду, емфітевзис) земельної ділянки сільгосппризначення, земельної частки, паю, майнового паю іншій фізичній особі-орендарю, яка не є податковим агентом, орендодавець визначає свої податкові зобов’язання за результатами року у декларації та сплачує ПДФО з таких доходів за своєю податковою адресою, - уточнюють у податковій. - Задекларувати такі доходи за 2020 рік необхідно до 1 травня 2021 р.

Додамо, доходи від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 гектари, та доходи від надання власних земельних ділянок в оренду іншій фізособі, підлягають оподаткуванню ПДФО за ставкою 18% і військовим збором - 1,5%.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео