Орест Сарматський

Древній саркофаг випадково знайшли на Тернопільщині

60709bcd52f85_screenshot_51

У Тернопільській області випадково був виявлений древній саркофаг, вік якого може налічувати 4 тисячі років.

Як повідомляється в ефірі програми «Україна Сьогодні» на телеканалі «Україна 24», в селі Ридодуби тракторист обробляв землю і несподівано трактор провалився. Коли його витягли, побачили старі плити, а під ними - кістки і череп.

- Там стояла така велика накрита плита, десь 15 сантиметрів. Вона розсипалася, і він провалився туди. Якось трактор виїхав, але після того, як плиту відкинули, то там побачили кістки, - розповів староста Ридодубів Ярослав Огаль.

На місце викликали поліцію, яка дійшла до висновку, що людські останки дуже давні. Тоді за знахідку взялися археологи. Вони попередньо з'ясували, що тракторист знайшов саркофаг, якому 4-5 тисяч років. Історики сподіваються, що розкажуть більше, коли проведуть розкопки.

- Ми сподіваємося, що це могильник комарівської культури, так званий «білопотоцький тип». Це приблизно середина другого тисячоліття до нашої ери, - розповіла директор Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам'яток культурної спадщини Марина Ягодинська.

Село Ридодуби розташоване за 11 км від районного центру – Чорткова.

Перша письмова згадка про село датується 1600 роком.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео